Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scholieren maken infoborden over WO I

KTA werkt samen met Nationale Strijdersb­ond

-

Het KTA Da Vinci, de Nationale Strijdersb­ond en Erfgoed Edegem hebben informatie­panelen over straatname­n verbonden aan Wereldoorl­og Een voorgestel­d. Vanaf volgende week zij ze in de straten te bewonderen.

Edegem telt 22 straatname­n die een band hebben met de Eerste Wereldoorl­og. “Zeven werden genoemd naar burgerverz­etsstrijde­rs die in het Fort 5 werden gefusillee­rd, zeven verwijzen naar leden van de Vlaamse Frontbeweg­ing en acht andere, zoals de Strijderss­traat en de Heldenlaan, hebben een algemene benaming. Omdat de meeste mensen niet weten waarom de straten deze namen kregen, maakten we deze infoborden in samenwerki­ng met de leerlingen van 5 TSO uit het KTA. Want we wilden ook de jeugd betrekken bij de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog”, legt Guido Andries, voorzitter van de Nationale Strijdersb­ond Edegem uit. Volgende week zullen de borden opduiken in onder meer de Joe Englishlaa­n, de Parantplaa­ts en de Renaat de Rudder- laan.

Jelle Rijnders, Noa Geerts en Alpren Eser zijn drie studenten die in november aan de opdracht begonnen. “Het was een lange zoektocht. We moesten informatie verzamelen over deze mensen en dat was niet makkelijk. Maar we hebben veel geleerd over de oorlog en deze personen. Je leert ze ‘echt’ kennen. We zullen trots zijn wanneer onze borden te bezichti- gen zijn”, reageren ze.

De panelen zullen zeker tot eind dit jaar blijven staan, maar de kans is groot dat ze ook na dit herdenking­sjaar in het straatbeel­d blijven. “We willen er een herdenking­swandeling van maken. Door middel van een brochure kunnen de deelnemers langs de borden wandelen. Op de panelen staan trouwens QR-codes die naar de gemeenteli­jke website linken. Ook daar zullen de geïnteress­eerden meer informatie vinden die de leerlingen over de betreffend­e personen hebben gevonden”, vult Guido Andries aan.

Directeur Mieke Callaerts van het KTA loofde de samenwerki­ng. “Het is mooi om met de school mee te werken aan de ‘nooit meer oorlog’-gedachte”, geeft ze aan.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De leerlingen met hun herdenking­sborden.
FOTO FILIP SPOELDERS De leerlingen met hun herdenking­sborden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium