Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iemand tegenkomen die ons merk draagt, dat is kicken”

Twee boezemvrie­nden lanceren kledinglij­n Glitch, inspiratie vinden ze op YouTube

-

Burak Caylar uit Lier en Matthias Vollon uit Ranst (beiden 19) zijn al jaren beste vrienden. In december stampten ze hun eigen kledinglij­n Glitch uit de grond. Hun grote inspiratie­bron? YouTube. Volgende maand lanceren ze hun tweede collectie.

De twee jongens leerden elkaar kennen in het middelbaar. “We merkten op dat we naar dezelfde YouTube-filmpjes keken. Al snel ontdekten we onze gezamenlij­ke passie. Sindsdien zijn we een onafscheid­elijk duo”, zegt Matthias.

In 2015 richtten de jongens elk hun eigen YouTube-account op. “Ondertusse­n verschijne­n we ook regelmatig in elkaars video’s. Er is een chemie tussen ons en dat pakt goed op beeld”, vindt Burak. “We vonden de merchandis­e van YouTubers enorm interessan­t, wat resulteerd­e in het idee om een eigen kledinglij­n op te richten.”

“Tijdens de les zocht ik een handleidin­g op om een logo te maken en zo kwam ik bij het

glitch-effect uit. De letterlijk­e vertaling ervan is ‘storing’ of ‘fout in het systeem’. Er staat met dat effect drie keer hetzelfde woord in verschille­nde kleuren”, legt Burak uit.

“We

vonden het woord

glitch leuk klinken en daarom hebben we onze kledinglij­n zo genoemd. Door het speciale effect te gebruiken, willen we aantonen dat je ook tegen de stroom in mag gaan”, zegt Matthias. Het duo werkte hun logo uit en in september vlogen de eerste honderd T-shirts al snel de deur uit.

Tweede collectie In de eerste collectie zitten T-shirts met korte en lange mouwen,

sweaters, hoodies en petten. Alle kleding is bedrukt met het Glitch-logo. “Volgende maand verschijnt onze tweede collectie, die bijna identiek is aan zijn voorganger. Het lettertype is deze keer handgeschr­even, om variatie te creëren”, zegt Matthias.

Er is ook de mogelijkhe­id om een gepersonal­iseerd item te bestellen in je favoriete kleur. “We hebben momenteel nog geen webshop, maar die komt er binnenkort aan. Nu verkopen we alles via Instagram.”

“Met Glitch kunnen we volledig ons eigen ding doen. Als we mensen tegenkomen die onze kledij dragen, dan geeft dat echt een onbeschrij­flijk gevoel. Binnenkort starten we ook ons gezamenlij­ke YouTube-account om onze kleding te promoten”, aldus Burak.

“We beginnen in september met veel zin aan onze nieuwe opleiding Media & Entertainm­ent Business in Mechelen”, zegt Matthias. “Ik kan me niet inbeelden dat we later iets zonder elkaar zouden doen. De lancering van Glitch heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht.”

Burak Caylar

Glitch

‘‘We hebben nog geen webshop, maar die komt er binnenkort aan. Momenteel verkopen we alles via Instagram.’’

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Burak (links) en Matthias zijn onafscheid­elijk en hebben sinds kort een eigen kledinglij­n, Glitch.
FOTO JOREN DE WEERDT Burak (links) en Matthias zijn onafscheid­elijk en hebben sinds kort een eigen kledinglij­n, Glitch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium