Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugdboek groeit uit tot trilogie

Joke De Meyer (25) begon op haar 12de te schrijven aan ‘De Zilvervos’

-

Joke De Meyer (25) brengt haar eerste jeugdroman uit. Ze schrijft er al aan sinds haar 12de. Dat project is zelfs uitgemond in een trilogie. Het eerste deel, De

Zilvervos, brengt ze op de markt via haar eigen uitgeverij De Belezenis.

Aan het eerste deel van de trilogie begon ze te schrijven op haar 12de. “Ik was met mijn ouders aan het kamperen in Zuid-Frankrijk. De natuur was daar zo prachtig dat het me aanzette tot een fictief verhaal. Ik kocht in het dorp een boekje en zette me aan het schrijven aan wat een nieuwe invulling van de klassieke ridderroma­n is geworden”, vertelt Joke.

Inmiddels heeft ze haar liefde voor lezen en schrijven omgezet in een profession­ele loopbaan. “Ik studeerde eerst een bachelor aal en etterkunde in Antwerpen, met extra oog voor theater, film en literatuur­wetenschap­pen. Daarmee was mijn honger niet gestild, dus studeerde ik in Nederland verder voor mijn master jeugdliter­atuur”, vertelt ze.

Het lezen en schrijven zit er bij haar ingebakken. Zo heeft ze ondertusse­n haar eigen bedrijf opgericht, De Belezenis. Via crowdfundi­ng haalde Joke 4.500 euro op om haar uitgeverij te starten. Ze schrijft voor bedrijven, werkt samen met gemeenten en bibliothek­en, maar ook haar eigen schrijfsel­s vergeet ze niet. “Zo ga ik in de leesboeken­week in de bib in Boom ondersteun­ing geven aan kinderen, om ze vlot te laten lezen. Ik doe dat met verhalen waarbij de lezertjes zich moeten inleven in de personages, en zelf voorlezen.”

Jongeren in opstand

Joke heeft altijd al een voorkeur gehad voor boeken en fantasiefi­lms à la Harry Potter. Het is vanuit een dergelijke fantasiewe­reld dat De Zilvervos is geschreven, met als hoofdperso­on de 17-jarige schildknaa­p Veder. “Het verhaal speelt zich af in de middeleeuw­en. Het gaat over een aantal jongeren die zich organisere­n en in opstand komen tegen de gevestigde macht, waarvan ze alles zomaar zouden moeten geloven. Hoe kunnen ze waarheid en leugen onderschei­den?”

Het verhaal is in al die tijd een beetje met haar meegegroei­d. “Ik heb er onderhuids ook de problemati­ek van pubers en jongvolwas­senen in gestopt, precies omdat ik tijdens het schrijven al die jaren ook die periode ben doorgekome­n. Zo werd het heel wat meer stof dan voor één boek”, zegt ze. De trilogie, genaamd Legende

van Esper, is zo goed als klaar. “De andere twee delen breng ik in 2019 en 2020 op de markt”, zegt Joke.

De Zilvervos is bij Jokes uitgeverij te koop, evenals bij boekenwink­els

op bestelling. Er zijn duizend exemplaren van het boek gedrukt. JAN BOEY

De Zilvervos kost 17,50 euro en is te koop bij Jokes eigen uitgeverij, via www.belezenis.be

 ?? FOTO JAN BOEY ?? De Boomse schrijfste­r Joke De Meyer brengt deel van haar trilogie.
De Zilvervos
uit, het eerste
FOTO JAN BOEY De Boomse schrijfste­r Joke De Meyer brengt deel van haar trilogie. De Zilvervos uit, het eerste

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium