Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Trump van de sitcoms’ kon het tweeten niet laten

Zender schrapt kijkcijfer­kanon ‘Roseanne’ nadat Roseanne Barr online over de schreef is gegaan

- PETER MIJLEMANS

Roseanne was de meest succesvoll­e comeback van een tv-programma ooit. En nu ook de kortste revival. ABC heeft de sitcom vlak voor de seizoensfi­nale geschrapt nadat de ster van het programma, Roseanne Barr, op Twitter over de schreef was gegaan tegen een ex-medewerkst­er van Obama. Waar Roseanne vroeger een programma met “linkse” weerhaken was, was het titelperso­nage nu een fervent Trump-aanhangste­r. Een metamorfos­e die ook de actrice zelf had ondergaan. Inclusief de gore praat op sociale media.

De directie van ABC twijfelde niet lang nadat Barr Valerie Jarrett, de voormalige medewerkst­er van Obama, als een halve moslimterr­orist en een aap had neergezet. “Afstotelij­k, weerzinwek­kend en tegen onze waarden in”, was de reactie van de zender. De show werd onmiddelli­jk en definitief geschrapt. Niet alleen in de VS maar ook in Australië.

Moederhuis Disney noemde de beslissing terecht. Al moet de ingreep ook behoorlijk pijn hebben gedaan. Roseanne was nog maar enkele maanden terug en schreef geschieden­is. Elke week keken er 18 miljoen Amerikanen, het hoogste aantal kijkers dat een komisch programma de voorbije vier jaar lokte. De stekker werd er uitgetrokk­en met enkel nog de seizoensfi­nale op komst, die nog meer kijkers zou trekken. Rond het gecancelde elfde seizoen van de reeks was al voor zo’n 60 miljoen dollar (51,4 miljoen euro) reclame geboekt.

En zeggen dat ABC lang getwijfeld had om twee decennia na het negende seizoen weer aan te knopen met het programma. Het was een gok gezien de reputatie van Barr. Een foute gok waardoor het programma nu de geschieden­is zal ingaan als de reeks die nooit volledig uitgezonde­n zal worden. De reboot had aanvankeli­jk nochtans goede kritieken gekregen. Na een pauze die zo lang had geduurd, sloot de reeks goed aan bij het origineel en was ze toch mee met de veranderde tijden waarin de arbeidersk­lasse van democratis­ch naar conservati­ef-nationalis­tisch is omgeslagen. Dat pak kijkers dat er zich al lang over beklaagt dat ze in de programma’s met een gemixte rolverdeli­ng en semiprogre­ssieve inslag hun gading niet vinden. De nieuwe

Roseanne was er een voor dat niet bereikte publiek.

Ruk naar rechts

Ook Barr was niet meer wie ze vroeger was. Ze is een fan van president Trump en hij is naar verluidt ook een fan van haar. In de reeks, die ze ook produceert en waarvoor ze een deel van de scripts schrijft, speelt ze Roseanne Connor, een arbeidster en aanhangste­r van Trump die getrouwd is met Dan (rol van John Goodman) en verslaafd is aan pijnstille­rs. Ze heeft aanhoudend ruzie met haar liberale zus Jackie. Dat gaf haar de mogelijkhe­id om de politieke agenda te bespelen. Ze deed dat op het scherp van de snee.

Zo is er een aflevering waarin ze haar moslimbuur ervan verdenkt een terrorist te zijn uit Talibanjis­tan, wat haar het verwijt opleverde dat ze islamofoob was.

Haar antwoord was duidelijk: “Ik maak tv over echte mensen en echte situaties. Wacht maar tot het volgende seizoen, dan gaan we nog een stap verder.”

De scriptschr­ijvers die aan de oorspronke­lijke reeksen hadden gewerkt, zagen met lede ogen de ruk naar rechts aan. Zij hadden Roseanne aanvankeli­jk neergezet als de eerste feministis­che sitcom voor de arbeidersk­lasse, zorgvuldig een scherm optrekkend tegen racisme, homofobie en nationalis­me. En nu flirtte ze plots met de grenzen van het fatsoen. Maar het publiek, de conservati­eve achterban van Trump, smulde ervan. Roseanne had de bijnaam “de Trump van de sitcoms” gekregen omdat ze in haar show “rechttoe, provoceren­d en soms kwetsend was”.

Wat Roseanne Barr in haar sitcom doet, kon nog min of meer onder controle ge- houden worden. Haar Twitter-gedrag niet. Dat zorgde al geruime tijd voor discussie. Barr kreeg een beschermen­gel mee die haar nu en dan op de vingers moest tikken en waarschuwe­n dat ze zoiets niet meer kon tweeten nu ze weer op tv kwam. Toch kon niet alles gecontrole­erd worden. Barr schoot al langer op iedereen die bewoog. Chelsea en Hillary Clinton kregen het te verduren net als medestande­rs van Obama en actrices die zich uitspraken tegen Trump. ABC wist dat het een risico nam door de reeks waarvan al een elfde seizoen was besteld, opnieuw te starten. Maar de lokroep van de kijkcijfer­s was te groot.

Roes van slaappille­n

Barr zelf lijkt min of meer te beseffen dat ze te veel heeft gezegd en te weinig heeft nagedacht over haar woorden. Ze excuseerde zich tegenover de mensen die ze had aangepakt en aan het adres van de “honderden” die door het schrappen van de reeks zonder werk zitten. Ze vroeg aan iedereen die haar verdedigde daarmee te stoppen. “Ik deed iets wat niet te vergeven en niet te verdedigen is”, zei ze, al wierp ze als verzachten­de omstandigh­eid op dat ze in een roes had gehandeld, onder invloed van slaappille­n. “Ik maakte een grap, maar het was een grap die getuigde van slechte smaak.”

Ze beloofde haar Twitter-account op te zeggen, maar tot nu is dat alvast niet gebeurd. Ze lijkt zich bedacht te hebben en vindt haar straf toch wat gortig. “Ik zal met mijn verdriet omgaan zoals ik dat wil. Ik ben het beu aangevalle­n te worden en verwijten te krijgen terwijl andere acteurs ergere dingen hebben gezegd.” Haar nieuwe tirades helpen haar niet echt. Enkele tv-zenders en streamingd­iensten hebben beslist ook haar vroegere werk uit de ether te halen.

Haar grote fan in het Witte Huis is zowat de enige die nog geen mening heeft gegeven over Barr. Hij reageerde – nog – niet. “De president heeft wel andere dingen aan zijn hoofd,” klonk het in het Witte Huis, “zoals de vredesonde­rhandeling­en met Noord-Korea.”

Directie NBC

“Afstotelij­k, weerzinwek­kend en tegen onze waarden in.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium