Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moord in scène gezet om niet te worden vermoord

Doodgewaan­de journalist verschijnt levend en wel op persconfer­entie

- DOMINIQUE MINTEN

Een dag lang was de kritische journalist Arkadi Babtsjenko vermoord door Moskou. Tot hij plots levend en wel was. Het incident zet de relaties tussen Oekraïne en Rusland verder onder druk. Kiev en Moskou zijn niet bepaalde goede vrienden te noemen na de inval op de Krim door Russische troepen.

Waarom heeft de Russische journalist Arkadi Babtsjenko – een bekend criticus van het Kremlin – zijn familie en de hele wereld een dag lang in de waan gehouden dat hij vermoord was? Dat is de vraag die gisteren onbeantwoo­rd bleef.

Een coup de théâtre was het alleszins, gisternami­ddag in Kiev. Op een persconfer­entie van de Oekraïense veiligheid­sdiensten dook Babtsjenko plots. Dinsdagavo­nd was het nieuws bekendgera­akt dat Babtsjenko in de hal van het appartemen­tsgebouw in Kiev, waar hij sinds vorig jaar woonde, was neergescho­ten.

De Oekraïense autoriteit­en schoven de verantwoor­delijkheid meteen in de schoenen van Moskou. De chef van de politie in Kiev zei dat het motief voor de moord ‘waarschijn­lijk gezocht moest worden in de profession­ele activiteit­en van Babtsjenko’.

Vuile oorlogen

En dan kwam je snel in Moskou terecht. Babtsjenko was een van de bekendere critici van het beleid van Poetin. De voorbije jaren was hij vooral kritisch geweest voor het militaire optreden van Rusland in Oekraïne en Syrië. Nadat hij het slachtoffe­r was geworden van een heksenjach­t door de staatsmedi­a, vond hij het raadzaam te verhuizen. Kiev werd zijn nieuwe standplaat­s.

Maar ook daar bleef hij op zijn hoede, want de hoofdstad van Oekraïne is geen veilige plek voor critici van Moskou. Op de persconfer­entie waar Babtsjenko levend en wel verscheen, zei Vasil Hritsak, het hoofd van de Oekraïense veiligheid­sdiensten dat de Russische ‘speciale diensten’ van plan waren geweest hem te vermoorden. Om die plannen te dwarsbomen en om de daders op te kunnen pakken, moesten de Oekraïense veiligheid­sdiensten de moord in scène zetten.

Toch bleef het onduidelij­k waarom het toneelstuk echt nodig was geweest, want volgens Hritsak was de organisato­r opgepakt. Het zou gaan om een Oekraïner die meer dan een maand met de voorbereid­ing bezig was geweest. Hij had daarvoor 40.000 dollar gekregen van de Russische geheime diensten. Al die tijd was Babtsjenko op de hoogte. ‘Een hele maand hebben de veiligheid­sdiensten en ik contact gehad, hebben we nagedacht en gehandeld. Het resultaat was deze bijzondere missie.’

Volgens Hritsak was het moordcompl­ot zelfs breder dan Babtsjenko. 30 mensen moesten vermoord worden. Maar wie die andere 29 waren, werd niet gezegd.

Zeker is dat deze zaak de gespannen relaties tussen Kiev en Moskou verder onder druk zet. De Russische regering zat de hele dag in het defensief.

 ?? FOTO REUTERS ?? De bekende dissidente journalist Arkadi Babtsjenko
FOTO REUTERS De bekende dissidente journalist Arkadi Babtsjenko

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium