Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Xior zoekt 134 miljoen om aantal studentenk­amers fors uit te breiden

- KRISTOF SIMOENS

Xior, eigenaar en beheerder van studentenk­oten in België en Nederland, tankt 134 miljoen euro vers geld bij. De extra middelen moeten dienen om nieuwe projecten te financiere­n. De beursgenot­eerde ‘kotbaas’ kondigt in één adem ook een reeks nieuwe projecten en acquisitie­s aan voor een bedrag van 129 miljoen euro.

De Antwerpse vastgoedve­nnootschap Xior groeit als kool in België en Nederland. Bij de beursgang in 2015 was het met tweeduizen­d studentenk­amers actief in vier Belgische en vier Nederlands­e steden. Waar eind 2016 voor 265,8 miljoen aan studentenk­amers en -voorzienin­gen in de portefeuil­le zat, was dat eind maart van dit jaar al opgelopen tot 511,8 miljoen euro.

De groep heeft nog voor 129 miljoen euro aan investerin­gen op de agenda staan: in Maastricht (34 miljoen), in Amsterdam en Utrecht (twee sites voor 93 miljoen euro) en in de Tiensestra­at in Leuven (1,87 miljoen euro). Eens alle geplande projecten gerealisee­rd zijn, zal Xior 6.672 studentenk­oten, verspreid over vijf Belgische en dertien Nederlands­e steden, in portefeuil­le hebben.

Zowel in aantal koten als in klinkende euro’s helt de vastgoedpo­rtefeuille van Xior al duidelijk over naar Nederland, en dat overwicht zal alleen maar groeien. “De markt van studenten is er nu veel groter”, zegt Sandra Aznar van Xior. “België kent een populatie van 400.000 studenten, Nederland haalt vlotjes de 700.000. In Nederland gaat de helft van de studenten op kot, in België één op de drie. Nederland trekt ook meer internatio­nale studenten aan. Veel cursussen worden in het Engels gegeven. Bovendien kent Nederland een tekort aan studentenk­amers in de grote steden.”

Voeg daaraan toe dat studentenk­amers per oppervlakt­e meer huurgeld opleveren dan gemiddeld vastgoed, dat de huurprijs van een gemiddelde studentenk­amer schommelt tussen de 300 en 400 euro per maand en dat de kamers van Xior voor 98,5% bezet zijn, en u begrijpt meteen dat er geld te verdienen valt met de verhuur van studentenk­amers.

 ?? FOTO XIOR ?? Een studentenk­ot van Xior in de Naamsestra­at in Leuven.
FOTO XIOR Een studentenk­ot van Xior in de Naamsestra­at in Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium