Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Hoe kan justitie volgens u radicalise­ring bij gedetineer­den tegenhoude­n?

-

Opvolgen en begeleiden

Mensen die al geradicali­seerd zijn van de rest scheiden en verder opvolgen. En als er mensen vrijkomen, ook al zien ze er onschuldig uit, ze blijven opvolgen en begeleiden in de maatschapp­ij.

JASMIN NEKOVIC, ANTWERPEN

Niet te verhindere­n

Niets. Zolang onze democratis­che samenlevin­g van toepassing is, zijn er zo veel mogelijkhe­den om ons systeem te misbruiken. En dan heb ik het zelfs niet enkel over radicalise­ring. Denk nu absoluut niet dat ik pleit voor de afschaffin­g van onze democratie. Nee, we moeten gewoon aanvaarden dat bij wijze van spreken zelfs met de veiligste auto’s dodelijke ongevallen gebeuren. Wie kan verhindere­n dat in elk land van de wereld wel een fanaat, een gek, een gehersensp­oelde kan gevonden worden om een aanslag te plegen?

ANTOINE VAN DOREN

Bekeerling­en Daar is weinig aan te doen. Zeker westerling­en die zich bekeren, zijn vaak heel extreem.

DIRK BRAMS, ANTWERPEN Geloof verbieden

Het lijkt me beter om in de gevangenis­sen geen enkele vorm van geloof toe te laten. Een gevangenis brengt mensen tot wanhoop. Als gedetineer­den radicalise­ren omdat ze uit een bepaald geloof hoop willen halen, zijn de gevolgen soms niet te onderschat­ten. Dus lijkt het me beter om alle vormen van geloof te verbieden in de gevangenis­sen, maar wel bijvoorbee­ld groepsdeba­tten te organisere­n, waarin ieder zijn overtuigin­g kan verwoorden. Laat mensen meer met elkaar praten in plaats van ze in het ongewisse te laten en ze alles vanuit een negatief perspectie­f te laten bekijken.

PETER ROEKELOOS, TREMELO

Meldpunt en straffen

Meer steun voor wie wil veranderen, met een duidelijk plan om te volgen, en een federale verantwoor­delijke voor het resultaat. En harde gevolgen voor de familie waar een geradicali­seerde woont. Als het geweten was en ze het niet hebben gemeld bij een veilig meldpunt, moeten ze een zware straf krijgen. Deze sociale druk zal de stappen naar goede ondersteun­ing veel sneller laten verlopen. Maar de profession­ele ondersteun­ing moet er dan wel zijn.

PATRICK DIERICKX, ANTWERPEN

Drugsbelei­d en onderwijs

Geradicali­seerde jongeren gebruiken vaak drugs en zijn niet in staat deel te nemen aan onze maatschapp­ij. Ze hebben zware problemen met onze waarden en normen. Ze ontvluchte­n alles. Hierdoor is hun realiteits­zin ver zoek. Ze leven in hun zelfgemaak­te wereld, versterkt door een zeer kleine minderheid die zoekt naar negatieve zelfverhee­lijking, om toch maar iemand te zijn. Mogelijke oplossing: nog meer investeren in drugsbelei­d, drugs zijn dikwijls het begin van een criminele carrière. Zet ook

meer in op opleidinge­n, vooral op de werk- vloer in plaats van binnen de schoolmure­n.

WILLY TAMBUYSER, WESTERLO Voer voor deskundige­n

Laat dit aan deskundige­n over. Jan met de pet heeft te weinig competenti­es om hier- over tot een voorstel te komen.

ROGER D’JOOS, HERENTALS

 ?? FOTO BELGA ?? De aanslag in Luik dinsdag. De dader zou geradicali­seerd zijn in de cel.
FOTO BELGA De aanslag in Luik dinsdag. De dader zou geradicali­seerd zijn in de cel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium