Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ÉÉN MINUUT STILTE

Luik, politiekor­psen, de Rode Duivels: iedereen betuigt eer aan slachtoffe­rs

-

Op vele plaatsten in het land werd gisteren een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de drie slachtoffe­rs Soraya Belkacemi, Lucile Garcia en Cyril Vangriecke­n dinsdag in Luik. Dat gebeurde in Luik, Brussel, Tubeke (net voor de training van de Rode Duivels), maar ook bij tal van politiekor­psen, zoals die van Antwerpen en Mechelen.

Aan het politiekan­toor op de Oudaan in Antwerpen verzamelde de Antwerpse lokale politie samen met burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) om 13u. “Het is verschrikk­elijk”, aldus inspecteur Kevin Van Der Linden. “Ik denk dat alle collega’s aangedaan zijn. Het was een zinloze aanval.”

Ook Dwayne Verstraete, agent bij de verkeersce­l, leeft mee met de slachtoffe­rs. “Het gaat voor ons niet zomaar voorbij. Het is hier het eerste wat je hoort als je binnenkomt. Het roept bij mij ook vooral veel vragen op: waarom doet iemand dat? Waarom zijn deze mensen juist slachtoffe­r geworden? Elk slachtoffe­r dat valt door zo’n incident, is er één te veel. Het maakt ons wel weer extra alert als politiemen­sen.” Ook Van Der Linden beaamt dat het de alertheid verhoogt. “Je wordt op deze manier weer even extra geconfront­eerd met de risico’s die je loopt.”

Uit solidarite­it met de slachtoffe­rs hangen de vlaggen aan het Antwerps stadhuis tot en met zondag 3 juni halfstok.

Ook voor het Mechelse politiecom­missariaat hebben ruim honderd politiemen­sen van de zone Mechelen-Willebroek op indrukwekk­ende wijze hulde gebracht aan de slachtoffe­rs. De inspecteur­s, officieren en burgerpers­oneelslede­n stapten in stoet de Frederik de Merodestra­at in. Daarop vormden ze een erehaag voor de drie slachtoffe­rs en om 13u werd een minuut stilte gehouden. “Dat er twee collega’s werden vermoord, zet ons aan tot nadenken. We moeten instaan voor de veiligheid en we blijven daar dag en nacht voor instaan. Onze job houdt risico’s in die we kennen, maar waarmee we natuurlijk liefst niet worden geconfront­eerd. We hopen dat zulke feiten niemand van ons waar ook overkomt”, vertelt hoofdinspe­cteur Dirk Van de Sande.

 ?? FOTO'S RR, PHOTO NEWS, KIONI PAPADOPOUL­OS, BELGA, AFP, SVH ?? Slachtoffe­rs Soraya, Lucile en Cyril. LUIK
FOTO'S RR, PHOTO NEWS, KIONI PAPADOPOUL­OS, BELGA, AFP, SVH Slachtoffe­rs Soraya, Lucile en Cyril. LUIK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LUIK
LUIK
 ??  ?? RODE DUIVELS IN TUBEKE
RODE DUIVELS IN TUBEKE
 ??  ?? ANTWERPEN
ANTWERPEN
 ??  ?? MECHELEN
MECHELEN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium