Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van sporten krijg ik stress, dus sport ik niet”

-

Karen Damen die zich over de eindstreep van een loopwedstr­ijd gooit: wie er vorig jaar geen foto van nam, is eraan voor de moeite. De kans is groot dat het scenario zich nooit meer voordoet: “Ik vind lopen gewoon niet leuk”, zegt ze.

“Ik snap dat er mensen zijn die deugd hebben van lopen en het zelfs verslavend vinden, maar ik word er zenuwachti­g van omdat ik dan te veel nadenk”, legt Karen uit. “Dan ga ik liever af en toe naar de fitness voor een intervaltr­aining. Niet dat ik dat doe, want ik heb al een paar maanden niet meer aan sport gedaan (lacht). Ik bén gewoon geen sporter, ook al omdat ik nogal lui ben. Ik weet dat bewegen gezond is, maar de tijd ontbrak. Nu heb ik tijd, maar geen goesting.”

Is er dan niets blijven hangen van die goede voornemens uit Perfect? “Voor mijn concert in de Lotto Arena in maart wou ik tien kilo vermageren. Met een voedingsde­skundige viel ik vier kilo af op één week en daarna nog een kilo of drie. ‘Als sport je stress bezorgt, kun je er beter mee stoppen’, zei die deskundige.”

Gezonder eten

“Niet dat de man bewegen afraadt: zijn motto voor een gezonder leven is 80% voeding en 20% bewegen. Sindsdien heb ik het licht gezien. Gedaan met brood en pasta, allez, toch veel minder. Een fan van Pascale Naessens was ik al, en dat ben ik nu nog meer. Ik besef dat vet geen kwaad kan, maar suiker wel. Volle yoghurt, volle melk, kokosolie: allemaal geen probleem. Vier cola’s per dag: wel een probleem. Dus drink ik er nu twee per week. En veenbessen­sap, aangelengd met spuitwater. En ik eet noten. Maar af en toe speel ik vals, dat mag. Dan eet ik een Giant-hamburger van de Quick. Ik geef toe dat het in de zomer ook moeilijk vol te houden is. Barbecue hier, rosé daar, brood op tafel: blijf daar maar eens af.”

De weegschaal houdt Karen Damen niet meer zo bezig. “Het is natuurlijk plezant als iemand zegt: ‘Amai, je staat zo scherp.’ En in mijn bikini heb ik liever géén buik dan wél. Maar gewicht is relatief, het mag niet primeren. Door minder suiker te eten, voel ik me fitter. Dat is belangrijk­er. En ik weet één ding: de 20 Kilometer is niks voor mij. Ik krijg er alleen maar pijnlijke voeten van.”

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ?? Aan de start van de 20 Kilometer door Brussel.
Karen Damen.
FOTO FRANK ABBELOOS Aan de start van de 20 Kilometer door Brussel. Karen Damen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium