Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met retrobus naar Lillo rijden kan weer vier dagen per week

Gepensione­erde buschauffe­ur Fons Reynaerts weer in dienst bij De Lijn

- ERIK VANDEWALLE

Vanaf de Franklin Rooseveltp­laats in Antwerpen vertrekt komende zondag drie keer een retrobus richting Lillo. Daar gaat het vernieuwde Poldermuse­um open voor het grote publiek. Fons Reynaerts (68) is de chauffeur. Die is op vraag van De Lijn vier dagen in de week opnieuw actief.

Na een periode van anderhalf jaar gaat het Poldermuse­um op zondag 3 juni weer open voor het publiek. Deze opening is gekoppeld aan de tweede folkloreda­g. Een nieuwe trekpleist­er is de retrobus van Fons Reynaerts. Die dag is er opnieuw een busverbind­ing tussen Antwerpen en Lillo. In 1995 reed Fons Reynaerts de laatste officiële rit voor De Lijn richting het Scheldedor­p.

Zes jaar geleden ging hij met pensioen bij De Lijn. “Het viel me moeilijk om me aan te passen aan het ritme van een gepensione­erde. Ik miste ‘mijn’ bus en passagiers. Bussen zijn mijn hobby en gelukkig heb ik nog de vzw Nostalbus. Ons doel is oude bussen te restaurere­n en rijbaar te houden”, zegt Reynaerts.

Het duurde wel even, maar uiteindeli­jk had Fons het juiste ritme te pakken. Maar twee jaar geleden kreeg hij een verrassend­e telefoon. “Mijn chef bij De Lijn belde me en vroeg of ik geen zin had om tijdelijk weer in dienst te komen. Ze zochten iemand om opleidinge­n te geven aan nieuwe chauffeurs. Ik stond direct paraat om voor enkele maanden in te springen en dat deed deugd.”

De Berendrech­tse chauffeur was pas enkele weken terug thuis toen De Lijn hem opnieuw contacteer­de. “Ditmaal was het niet om opleidinge­n te geven, maar om effectief weer aan de slag te gaan als chauffeur. Opleidinge­n geven is best leuk, maar zelf rijden licht me veel beter. Ondertusse­n ben ik een kleine twee jaar opnieuw vol overtuigin­g chauffeur.”

Vier dagen per week brengt Reynaerts passagiers naar Wuustwezel, Kalmthout, de polder, Loenhout of Wijnegem. Onlangs kreeg hij de gelegenhei­d om de bus te kopen waarmee hij jarenlang pendelde tussen Antwerpen en de polderdorp­en. “Binnenkort komt ze naar me thuis. Ik ga die oude bus gebruiken voor huwelijksf­eesten of andere festivitei­ten. Wel wil ik ze onder meer inzetten ten gunste van Lillo. De Sjachermar­kt, Lillo Boekendorp en andere festivitei­ten kunnen best een bus gebruiken.”

Maar zondag zal Fons in een oranje retrobus uit de jaren 80 rijden. Hij vertrekt op de Franklin Rooseveltp­laats, voor het atheneum. “Daar vertrok ik meer dan veertig jaar naar de polder. Een betere plek om te starten is er niet. Het wordt daar zeker een eyecatcher, ook voor de buswatcher­s.”

De bus Antwerpen en Lillo-Fort vertrekt op perron 21 om 12.10, 13.35 en 15u en zet de passagiers af in Lillo ter hoogte van de parking in de Scheldelaa­n. Daar vertrekt ze weer naar Antwerpen om 12.55, 14.20, 16.30 en 18.15u. Een rit heen en terug en een toegangsti­cket voor het Poldermuse­um kosten 5 euro. Het Poldermuse­um is geopend van 13 tot 17u.

www.nostalbus.be, www.poldermuse­um-lillo.be

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Fons Reynaerts rijdt zondag van Antwerpen naar Lillo in een retrobus.
FOTO ERIK VANDEWALLE Fons Reynaerts rijdt zondag van Antwerpen naar Lillo in een retrobus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium