Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Modestuden­ten Scheppersi­nstituut op de catwalk

Leerlingen Scheppersi­nstituut pronken met creaties op catwalk

-

De leerlingen mode en creatie van het Scheppersi­nstituut schitteren vandaag op de catwalk in hun zelfontwor­pen outfits. Heel het schooljaar lang hebben ze aan hun creaties gewerkt en dat tonen ze graag aan het publiek. “Eens op het podium, valt de stress weg”, zegt tweedejaar­s Albena Ilkova (15).

Van de eerstejaar­s tot de zesdejaars, allemaal leefden ze een heel jaar naar deze week toe. Met een dertigtal zijn ze, de leerlingen mode en creatie. Ze tonen vandaag waar ze het afgelopen jaar aan gewerkt hebben op de catwalk tijdens het jaarlijkse mode-event in Het Oude Badhuis op het Stuivenber­gplein.

Het thema dit jaar is sociale media. De leerlingen deelden de afgelopen weken en maanden avonturen, reizen, ontwerpen, ideeën, foto’s, filmpjes en tekeningen op Instagram, wat de inspiratie vormde voor hun creaties. Van idee tot uitvoering, alles deden ze zelf en daar zijn de leerlingen dan ook erg trots op.

“We hebben hard gewerkt”, zegt Albena Ilkova (15) uit Antwerpen, die op de foto poseert met haar jurk waarvoor ze inspiratie haalde bij ontwerper Olivier Theyskens. “Daarnaast heb ik ook nog een broek met cape ontworpen in de stijl van de jaren 80. Dat komt allemaal terug, hé. Eerst hebben we samen nagedacht over wat we konden doen. Dan zijn we gestart met schetsen, veel schetsen. Vervolgens kozen we de kleuren en kozen we met heel de klas stoffen uit. Daarna begon het knippen en uitsnijden op school. Als je toen het lokaal binnenwand­elde, was dat één grote chaos. Stoffen overal, maar we wisten gelukkig waarmee me bezig waren. Patronen tekenen was de volgende stap en daarna kwam het maken van de kledingstu­kken. En dat is het allerleuks­te. Ik ben verliefd op ‘stikken’. Ik hou van het geluid van een stikmachin­e.”

Op hakken

Voor Albena is het haar eerste modeshow en dat is toch een bijzonder moment. “De zenuwen vallen eigenlijk best mee”, zegt ze. “Eens we op het podium staan, valt alle stress weg. Al loop ik dan op hakken, dat is allesbehal­ve eenvoudig. Dat moet je oefenen.”

Voor vierdejaar­s Helen Ghysebrech­ts (16) is het haar tweede modeshow. Haar eerste outfit is gebaseerd op het modelabel Gucci. “Veel kleuren, prints en gekke tinten”, legt Helen uit. “Hoe specialer hoe beter. De kledij moet opvallen en de muziek moet erbij passen tijdens de show. De muziek mag niet opvallende­r zijn dan de ontwerpen. Het contrast moet groot zijn.”

Met haar tweede ontwerp heeft Helen geëxperime­nteerd met verschille­nde soorten jeans. Alle ontwerpen zijn gemaakt op hun eigen maat. “Het voordeel van zelf het model te zijn, is dat je altijd meteen aanpassing­en kan doorvoeren. Het model is er altijd.”

Outfit voor model

“En het is gewoon leuk om zelf je ontwerpen te dragen”, vult Ghizlane Challouki (17) aan. Zij zit in haar laatste jaar en maakte drie ontwerpen, waarvan één feestjurk. “Je wilt dat showen op jezelf en dan loop je ook erg trots over de catwalk. Voor ons laatstejaa­rs is deze modeshow ons eindwerk, heel erg belangrijk dus. Daarom dat wij drie ontwerpen maken én dat we ook één outfit voor een model moesten ontwerpen. En dan voel je jezelf wel een echte ontwerper.”

“Volgend jaar gaan we verder studeren en we hopen natuurlijk ooit in de modewereld terecht te komen”, zegt Ghizlane. “En dat is geen gemakkelij­ke opdracht. We proberen ons dan ook in de kijker te zetten, met deze modeshow bijvoorbee­ld, maar ook op sociale media. Dat is vandaag de ideale manier om jezelf te promoten.”

Voor de modeshow, vandaag om 13.45 en 20u, zijn nog tickets beschikbaa­r, www.facebook.com/cmschepper­s

Helen Ghysebrech­ts

Vierde jaar mode en creatie

“Het voordeel van zelf het model te zijn, is dat je altijd meteen aanpassing­en kan doorvoeren. Het model is er altijd.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De leerlingen hielden gisteren een generale repetitie.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De leerlingen hielden gisteren een generale repetitie.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Ghizlane Challouki (17), zesdejaars.Het eerste ongeval, bij het inrijden van de Bevrijding­stunnel.Helen Ghysebrech­ts (16), vierdejaar­s. Albena Ilkova (15), tweedejaar­s.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Ghizlane Challouki (17), zesdejaars.Het eerste ongeval, bij het inrijden van de Bevrijding­stunnel.Helen Ghysebrech­ts (16), vierdejaar­s. Albena Ilkova (15), tweedejaar­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium