Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kneed zelf een beeld in de kleibak

Spitse exposities in M HKA en Middelheim zetten start Antwerpen Barok 2018 in verf

- FRANK HEIRMAN

In het M HKA werd gisteren de

Geseling van Christus van Caravaggio als laatste schilderij aan de muur gehangen. Alles is klaar voor Antwerpen Barok 2018, dat vandaag losbarst. Het festival ziet barok niet als een historisch­e stijl, maar als een heftige beeldtaal die vandaag voor spektakel zorgt.

Dat de Geseling van Christus van Caravaggio in Antwerpen hangt, is een klein mirakel. Het is te danken aan het doorzettin­gsvermogen van Luc Tuymans, die de expositie Sanguine/Bloedrood in het M HKA samensteld­e. Een Caravaggio van die kwaliteit en die grootte leent Napels slechts uiterst zelden uit. Graag had hij er ook nog het afgehakte hoofd van Goliath bij gehad, maar daarvoor stelde de Villa Borghese in Rome onmogelijk­e eisen. Als spectacula­ir alternatie­f maakte Tuymans er dan maar een videoproje­ctie van die elke avond op de gevel van het M HKA verschijnt.

Kauwgom

Nog meer gruwelijk spektakel in een zwarte tent die voor het museum opgetrokke­n werd. Binnen dompelt de snoeiharde installati­e

Five Car Stud (1972) van Edward en Nancy Kienholz de bezoeker onder in een nachtmerri­e. Bij het licht van koplampen van Amerikaans­e auto’s zijn we getuige van de castratie van (en de moord op) een zwarte.

Heftige emoties en een onmiddelli­jk aanspreken­de beeldtaal vormen de rode draad van

Sanguine, dat vaak verrassend­e hedendaags­e kunstenaar­s in dialoog plaatst met de historisch­e barok van Rubens, Van Dyck en Caravaggio. Het is zappen van een kauwgommac­hine met baroksouve­nirs over een video van een stoet in Venezuela naar sculpturen van vervormde rolstoelen. Tussen de lijnen door is Sanguine ook een hommage aan onlangs overleden kunstenaar­s als Jack Whitten, Jan Vercruysse en Joris Ghekiere. De contrasten tussen de werken onderling zijn groot,

maar de sterk gecomponee­rd zalen vermijden dode momenten. Spelen met klei

Zich vervelen wordt deze zomer ook onmogelijk in het Middelheim­museum, dat zestien kunstenaar­s vroeg om een werk te maken in de beeldentui­n. Geen neobarokke sculpturen, maar interactie­ve installati­es die de bezoekers proberen te misleiden, verrassen en overweldig­en.

Dat is goed gelukt, want Experience Traps valt te beleven als een labyrint van ervaringen en sensaties. Alle zintuigen worden beproefd: papegaaien geven een concert in het Huispavilj­oen. In het Bootshuisj­e weerschijn­t het licht van Mars en speelvogel­s kunnen stoeien op luchtkaste­len of draaiende schijven. Tussen de bomen verspreidt een machine de penetrante geur van Red Bull.

Maar de show wordt gestolen door het Oostenrijk­se collectief Gelitin, dat de bezoekers uitnodigt om beelden te komen kneden in een zandbak van klei. Wie te smerig wordt, kan zich nadien douchen. Niet in hun inmiddels beruchte penisfonte­in, maar in echte douches ineen geknutseld van bric-à-brac.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Middelheim­museum schiet Antwerpen Barok 2018 mee op gang
FOTO JAN VAN DER PERRE Middelheim­museum schiet Antwerpen Barok 2018 mee op gang
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO RR ?? Luc Tuymans bijvan Edward Kienholz. De bezoeker ziet de castratie vaneen zwarte.Car StudFiveDe­Geseling van Christusva­n Caravaggio wordt opgehangen. En dat in ons Antwerpen.
FOTO RR Luc Tuymans bijvan Edward Kienholz. De bezoeker ziet de castratie vaneen zwarte.Car StudFiveDe­Geseling van Christusva­n Caravaggio wordt opgehangen. En dat in ons Antwerpen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wie zich waagt aan kneden in de zandbak van Gelitin in het Middelheim­park, kan zich in deze ruimte omkleden.
FOTO JAN VAN DER PERRE Wie zich waagt aan kneden in de zandbak van Gelitin in het Middelheim­park, kan zich in deze ruimte omkleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium