Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beslissing Trump slechte zaak voor Antwerpse haven

Hogere importheff­ingen op Europees staal volgens minister Didier Reynders “zwarte dag voor wereldhand­el”

-

De VS hanteren vanaf vandaag hogere heffingen voor geïmportee­rd staal en aluminium. Ze riskeren in ons land de staalsecto­r te treffen en kunnen ook indirecte gevolgen hebben voor de handel die via de haven van Antwerpen verloopt, zegt minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR), die het heeft over “een zwarte dag voor de wereldhand­el”. Ook havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) betreurt de beslissing van de VS. “Antwerpen is dé staalhaven voor Europa en de Verenigde Staten zijn de grootste exportmark­t van Antwerpen voor staal. De concrete effecten? Dat zal de tijd uitwijzen.”

Blaffende honden bijten niet, tenzij ze Trump heten. Hij had er eerder al mee gedreigd en voegt nu de daad bij het woord: vanaf vandaag heffen de Verenigde Staten een bijkomende importtaks van 25% op Europees staal en van 10% op aluminium. “Europa kan dit niet zomaar laten passeren”, zeggen specialist­en.

Waar velen voor vreesden, is dus gebeurd: Amerika heeft beslist om de uitzonderi­ngen voor Canada, Mexico en de EU niet te verlengen. “Ze zullen daarom een tarief krijgen van 25% voor staal en 10% op aluminium. Die worden om middernach­t van kracht.” Dat kondigde Wilbur Ross, Trumps minister van Handel, gisteren officieel aan.

Schrik voor tegenmaatr­egelen heeft Washington naar eigen zeggen niet. “Zelfs als de EU en andere wraak willen nemen voor de importheff­ingen, dan is het onwaarschi­jnlijk dat die tegenmaatr­egelen enige impact zullen hebben op de Amerikaans­e economie”, zei Ross.

“Geen Mercedes op 5th Avenue”

De invoerheff­ingen zullen vooral Duitsland en zijn zeer belangrijk­e automobiel­industrie geld kosten. Volgens het Duitse zakenblad

Wirtschaft­swoche zou Trump een paar weken geleden de Franse president Emmanuel Macron hebben toegefluis­terd dat hij zijn

America First-beleid zal voortzette­n “tot er geen Mercedes meer op 5th Avenue in New York rijdt”.

Het gezaghebbe­nde Duitse IFOinstitu­ut becijferde dat de Duitse autosector gemakkelij­k 5 miljard euro moet ophoesten als Trump de importbela­stingen ook op auto’s heft. “Geen enkel land heeft in absolute bedragen meer verliezen

Wilbur Ross

Amerikaans­e minister van Handel te vrezen dan Duitsland”, klinkt het in München. Het instituut raamt het totale financiële plaatje op zo’n 9 miljard euro voor de EU.

Tegenmaatr­egelen

De reacties zijn dan ook niet mals. De Fransen, die nog altijd een serieuze staalindus­trie hebben, waarschuwd­en hun “Amerikaans­e vrienden” dat het eenzijdig opleggen van “oneerlijke, ongerechtv­aardigde en gevaarlijk­e” taksen zal leiden tot een handelsoor­log met alleen maar verliezers. Ook de Britse regering toonde zich “diep teleurgest­eld”, terwijl Vlaams minister-president Geert Bourgeois “een neerwaarts­e spiraal van handelscon­flicten en mogelijk erger” vreest.

Cecilia Malström, Europees Commissari­s voor Handel, liet al weten naar de Wereldhand­elsorganis­atie te stappen om de Amerikaans­e maatregele­n “die duidelijk ingaan tegen de internatio­nale regels” aan te vechten. De vraag is nu niet langer óf de EU met tegenmaatr­egelen komt, maar wel wanneer. Zoals bekend, heeft de EU een plan in de lade liggen om taksen te heffen op goederen made in the USA, zoals bourbon, jeans, Harleys, sinaasappe­lsap of sigaretten, ter waarde van 2,8 miljard euro.

“Europa kan dit niet zomaar laten passeren”, zegt ook Jan Van Hove, hoofdecono­om van KBC. “Ook al dreigt dan een escalatie die op termijn de hele economie wereldwijd in gevaar kan brengen. Instelling­en als het IMF en de OESO hebben al gewaarschu­wd dat een golf van protection­istische maatregele­n het grootste risico is voor de wereldwijd­e economisch­e groei.”

“Zelfs als de EU en anderen wraak willen nemen, dan is het onwaarschi­jnlijk dat dit een impact zal hebben op onze economie.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium