Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te veel imagoschad­e: Studio 100 dagvaardt Greenpeace nu toch voor de rechter

CEO Hans Bourlon dagvaardt Greenpeace nu toch voor Maya de Bij-filmpje: “Te veel imagoschad­e”

-

Hans Bourlon heeft er genoeg van. De CEO van Studio 100 daagt Greenpeace voor de rechter en eist officiële excuses voor de campagnevi­deo met een rokende Maya de Bij. Ook wil hij het filmpje overal verwijderd zien, “om meer schade te voorkomen”. Greenpeace wijkt niet en dreigt zo de portefeuil­le te moeten bovenhalen.

Google vergeet nooit, ook niet wanneer Maya de Bij een sigaret opsteekt. Greenpeace liet vorige week het figuurtje van Studio 100 roken in een protestvid­eo tegen de charcuteri­e die het bedrijf verkoopt. De milieuorga­nisatie ziet de worsten van Maya en Plop liever vervangen door vegetarisc­he alternatie­ven. Het filmpje schoot in het verkeerde keelgat bij Studio 100, dat het liet verwijdere­n door Youtube en Facebook. De video circuleert nog steeds online.

“Tik Maya de Bij in op Google, en de beelden duiken op”, zegt Bourlon. “Wij hebben er geen controle meer over. Dat kunnen we niet tolereren.” Bovendien ligt Maya de Bij extra gevoelig: zij werd bedacht door de Duitse schrijver Waldemar Bonsels en moet contractue­el aan enkele ethische normen voldoen. “En Maya die rookt, dat kan niet door de beugel.” Om verdere imagoschad­e te vermijden en, vooral, om zelf niet aangeklaag­d te worden door zakenpartn­ers of de erfgenamen van Bonsels, besloot Studio 100 gisteren Greenpeace te dagvaarden.

“Schijnmano­euvre”

“Wij willen nog steeds met Greenpeace aan tafel zitten”, zegt Bourlon. “Maar we kunnen niet meer om de imagoschad­e heen. Een schadeclai­m is dus zeker mogelijk.” Voorlopig eist Studio 100 dat Greenpeace meteen zijn cam- pagne stopzet, alle beelden laat verwijdere­n en excuses aanbiedt. Greenpeace weigert dat laatste nog steeds. “Geen denken aan”, zegt advocaat Johan Verstraete­n. “Deze rechtszaak is een schijnmano­euvre, om de aandacht af te leiden van de schadelijk­e gevolgen van charcuteri­e.” Ook in het gebruik van Maya ziet Greenpeace geen graten. “In een parodie mag dat. Wij trekken met vertrouwen naar de rechtbank. Geen enkele rechter zal ons verbieden om onze mening te verkondige­n, hoe shockerend die ook is.”

Blijft de vraag of Greenpeace nog aansprakel­ijk gesteld kan worden, nu het oorspronke­lijke filmpje verwijderd is. Experts twijfelen. “Sowieso kan Studio 100 een verbod op het gebruik van Maya de Bij aanvragen”, zegt professor eigendomsr­echt MarieChris­tine Janssens van de KU Leuven. “Maar aansprakel­ijkheid is een ander pak mouwen. Greenpeace maakte zelf geen aanstalten om de video te verwijdere­n, dat spreekt in hun nadeel. En de wet zegt dat goederen die een inbreuk plegen op intellectu­ele rechten onmiddelli­jk verwijderd moeten worden. Zo zou Studio 100 een potje yoghurt met Maya erop onmiddelli­jk kunnen laten weghalen. Maar als iets online viraal gaat, ligt dat anders. Er zijn geen precedente­n in dit geval.”

Hans Bourlon

CEO Studio 100

‘‘Wij willen nog steeds met Greenpeace aan tafel zitten, maar we kunnen niet meer om de imagoschad­e heen. Een schadeclai­m is zeker mogelijk.’’

 ?? FOTO STUDIO 100 ??
FOTO STUDIO 100
 ?? FOTO RR ?? Greenpeace pakte uit met een campagnevi­deo waarin een rokende Maya de Bij te zien is.
FOTO RR Greenpeace pakte uit met een campagnevi­deo waarin een rokende Maya de Bij te zien is.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium