Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geens wankelt, maar valt niet

Minister van Justitie blijft aan na rondje kritiek in Kamer

- ARNOUT GYSSELS PIETER LESAFFER

Koen Geens (CD&V) blijft minister van Justitie. “Ik wil doorzetten om beter te doen.” Maar daarvoor moest hij wel een pak rammel incasseren. Op de vraag waarom Benjamin Herman in godsnaam de gevangenis mocht verlaten, kon hij de Kamerleden geen sluitend antwoord geven.

“Dit is niet typisch Belgisch.” Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) herhaalde het een stuk of zes keer. Al wat er misliep in aanloop naar de moordparti­j van Benjamin Herman zomaar wegzetten als het zoveelste falen van de Belgische justitie is “te gemakkelij­k”. Landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zich ook al miskeken op terroriste­n die zo hun aanslag konden plegen, was zijn boodschap.

Verder verdedigde hij het beleid. Het penitentia­ir verlof dient om gevangenen klaar te stomen voor hun terugkeer naar de maatschapp­ij. De administra­tie heeft Herman onderzocht. Minister Geens zelf sleutelt ook aan meer psychiatri­sche zorg in de gevangenis­sen. Het maakte allemaal weinig indruk op het halfrond. “Aan statistiek­en hebben de nabestaand­en niets”, zegt Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld). Als lid van de meerderhei­d leidde ze de aanval. “De vraag van iedereen hier is hoe het kan dat iemand met zo’n strafblad zomaar vrijgelate­n wordt. Daar heb ik geen antwoord op gekregen.”

Elk Kamerlid dat daarop het woord mocht nemen, volgde haar voorbeeld. “Ontgoochel­end.” “Het gevangenis­beleid sucks.” “U hebt elke vraag ontweken.”

Onverdiend­e kritiek

Geens verloor er zelfs zijn gebruikeli­jke kalmte onder. “Ben ik dan zo onduidelij­k geweest? Zowel de Staatsveil­igheid, het OCAD als de cel extremisme hebben geoordeeld dat de man geen gevaar was. Ja, een cipier heeft gemeld dat hij aan het radicalise­ren was, maar dat was een summier rapport zonder enige aanbevelin­gen.”

Dat Van Cauter als eerste de aanval had ingezet, kon Geens niet appreciëre­n. “Ik kan gerust wat kritiek verdragen, maar die kritiek was niet verdiend”, zei hij ’s avonds in Terzake. “Als zij als lid van de meerderhei­d zo start, dan weet je dat de oppositie even hard zal zijn.” Van Cauter kreeg niet over haar lippen dat ze nog vertrouwen had in Geens.

Maar uiteindeli­jk blijft die wel minister van Justitie. “Volharding op momenten dat het moeilijk gaat, is moeilijker dan opgeven. Maar ik zet door om beter te doen.” En met zo’n Kamerdebat is zijn volharding al onmiddelli­jk nog eens op de proef gesteld.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Koen Geens: bestookt, gezweet, kalmte verloren, maar niet gekraakt.
FOTO BELGA Minister Koen Geens: bestookt, gezweet, kalmte verloren, maar niet gekraakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium