Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slachthuis Geel moet deuren sluiten door slechte hygiëne

Bedrijf gaat in beroep bij Raad van State en hoopt op snelle heropening

-

Slachthuis Geel nv dreigt een nieuwe erkenning te moeten aanvragen. Die was ingetrokke­n door minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Hij baseerde zich op een rapport van het FAVV dat stelde dat de hygiëne in het slachthuis te wensen overliet en dat de gevraagde verbeterin­gen te traag op gang kwamen. Bij het slachthuis en omliggende vleesverwe­rkende bedrijven worden 159 mensen technisch werkloos.

“Het gaat om een opeenstape­ling van kleine zaken in hygiëne en infrastruc­tuur”, zegt Dorine Van Geert, woordvoers­ter van het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid (FAVV). “De minister oordeelt dat er geen risico’s kunnen worden genomen en heeft de erkenning van het slachthuis ingetrokke­n. We willen wel benadrukke­n dat er geen risico’s waren voor de volksgezon­dheid, noch werden de regels rond het dierenwelz­ijn geschonden. Het bedrijf kan een nieuwe erkennings­aanvraag doen. Het FAVV zal dan controlere­n of alles dan wél in orde is.”

“Te traag”

Bij Slachthuis Geel delen ze die visie niet. “Wij gaan bij de Raad van State in beroep tegen deze beslissing en hopen snel weer operatione­el te zijn”, zegt CEO Peter Verherstra­ten. “Wij zijn als slachthuis een ouder bedrijf – we waren het voormalige stedelijke slachthuis – maar we hebben de afgelopen twaalf jaar veel investerin­gen gedaan. Wij hebben veel vertrouwen dat de Raad van State volgende week al een positief oordeel voor ons zal vellen, zodat we gewoon weer open kunnen gaan. Als we daar gelijk krijgen, moet de erkenning niet opnieuw worden aangevraag­d. Anders vragen we onze erkenning opnieuw aan bij de onafhankel­ijke beroepscom­missie.”

Verherstra­eten vindt dat de minister met de intrekking van de erkenning het advies van de beroepscom­missie van het FAVV niet opvolgt. Maar hij het FAVV nuanceren ze dat: “Al sinds 2016 vragen wij om inzake hygiëne maatregele­n te treffen en het bedrijf is daar ook voor een deel in meegegaan, maar te traag en te weinig.”

“Aangeslage­n”

De armworstel­ing tussen het FAVV en het Slachthuis Geel is dan ook al een tijdje aan de gang.

In december 2017 liet het FAVV het bedrijf al weten de erkenning te willen intrekken wegens vastgestel­de tekortkomi­ngen op het vlak van infrastruc­tuur en zelfcontro­le. Er werd een plan van aanpak uitgewerkt waarin nieuwe investerin­gen, verhoogde zelfcontro­le en extra personeel werden voorgestel­d. Maar de resultaten hiervan bleken in maart 2018 nog onvoldoend­e zichtbaar volgens het FAVV.

“Maar de zelfcontro­le en de investerin­gen werden als gevolg hiervan in de loop van een beroepspro­cedure op een hoger niveau getild”, meent de directie van het slachthuis.

CEO Peter Verherstra­eten is dan ook aangeslage­n door de beslissing van de minister: “Dit hadden we niet verwacht. Wij hebben fouten gemaakt, maar die hebben we aangepakt. We spreken niet van eenmalige oplossinge­n, maar van een structurel­e aanpak met duurzaam resultaat. We gaan nu in beroep en rekenen erop dat we snel weer kunnen slachten in Geel. Er wordt in de motivatie tot sluiting melding gemaakt dat we vlees voor niet-humane consumptie richting de consument zouden hebben gestuurd. Dat is absoluut nooit gebeurd. We zijn te goeder trouw. Voedselvei­ligheid staat bij ons altijd voorop.”

“We hebben de afgelopen twaalf jaar meer dan 9 miljoen geïnvestee­rd in infrastruc­tuur en 6 miljoen in onderhoud. Dat onderstree­pt ons engagement om van het voormalige stedelijke slachthuis een slachthuis te maken dat aan de strenge normen van het voedselage­ntschap beantwoord­t. Die strenge normen onderschri­jven we honderd procent. Voedselvei­ligheid is van het allergroot­ste belang”, aldus Peter Verherstra­eten.

On hold

Slachthuis Geel nv levert aan de grote retailbedr­ijven in Vlaanderen. Bij Delhaize, een van de afnemers, betrekken ze kalfsvlees van Slachthuis Geel. Delhaize laat weten dat het vlees in de rekken blijft, maar dat de samenwerki­ng voorlopig is opgeschort tot er meer duidelijkh­eid is over de zaak.

Dorine Van Geert

Woordvoers­ter FAVV

“Al sinds 2016 vragen wij om inzake hygiëne maatregele­n te treffen en het bedrijf is daar ook voor een deel in meegegaan, maar te traag en te weinig.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? CEO Peter Verherstra­ten van Slachthuis Geel: “Voedselvei­ligheid is van het allergroot­ste belang. We stellen ze altijd en zonder uitzonderi­ng voorop.”
FOTO MIA UYDENS CEO Peter Verherstra­ten van Slachthuis Geel: “Voedselvei­ligheid is van het allergroot­ste belang. We stellen ze altijd en zonder uitzonderi­ng voorop.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium