Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is uw woning onroerend erfgoed?

Meer dan 15.600 panden en constructi­es in provincie Antwerpen liggen voor in openbaar onderzoek

- SYLVIA MARIËN

Als u vermoedt dat of zich afvraagt of uw woning, of de woning die u wil kopen, is opgenomen in de lijst van bouwkundig erfgoed, gaat u dat best nú na, want daar hangen enkele gevolgen aan vast. Vanaf vandaag loopt in de provincie Antwerpen een openbaar onderzoek over de vaststelli­ng van de inventaris. Iedereen heeft de kans om bezwaar in te dienen. Dat moet beargument­eerd zijn: u kunt uw woning dus niet zomaar van de lijst laten schrappen als u dat wenst. In totaal gaat het om ruim 15.600 ‘objecten’.

Wie erfgoed hoort, denkt allicht aan kerken en kastelen of heel bijzondere gebouwen, beschermde monumenten kortom. Het inventaris­eren gebeurt sinds de jaren zestig. Beschermen gebeurt al veel langer.

Maar er is ook een trap lager: de vastgestel­de inventaris van het bouwkundig erfgoed, bedoeld om het behoud van niet-beschermd erfgoed te ‘stimuleren’. Het gaat veelal om stads- en dorpswonin­gen, maar ook straatmeub­ilair, oude wegwijzers, postbussen of bunkers. Erfgoedond­erzoekers maken hun selectie op basis van wetenschap­pelijk veldwerk en literatuur­studie, in samenspraa­k met steden en gemeenten. Die kunnen zelf de lijst aanvullen of wijzigen, en het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed houdt alles bij in een databank.

In totaal telt de inventaris van bouwkundig erfgoed in Vlaanderen meer dan tachtigdui­zend gebouwen en constructi­es. Die zijn allemaal online te vinden op inventaris.onroerende­rfgoed.be.

Voorheen werd de erfgoedinv­entaris ‘vastgestel­d’, zeg maar ‘definitief’, zonder dat er een openbaar onderzoek aan voorafging (en dus zonder dat bezwaar van burgers mogelijk was). Maar het Onroerende­rfgoeddecr­eet van 2013 veranderde dat en vorig jaar was Limburg de eerste provincie waar

Geert Bourgeois Vlaams minister van Onroerend Erfgoed “We creëren een dynamische inventaris.”

een openbaar onderzoek plaatsvond. Daar werd een negentigta­l bezwaarsch­riften ingediend, met als resultaat dat twintig panden uit de inventaris werden geschrapt omdat ze gesloopt of ingrijpend verbouwd waren. Voor een kleine tweehonder­d panden volgde een aanpassing in de inventaris. Het gaat telkens om bezwaar tegen zogenaamde feitelijkh­eden. Uw woning laten schrappen louter omdat u niet wil dat ze als erfgoed wordt beschouwd, kan dus niet.

Wat zijn de gevolgen?

Nu is de provincie Antwerpen aan de beurt. 15.610 – in vaktaal – ‘objecten’ liggen voor in het openbaar onderzoek dat vandaag start en loopt tot 30 juli. Het gaat zowel om panden die allang geïnventar­iseerd zijn, als om panden en constructi­es die pas recent zijn toegevoegd. Er zijn 2.112 nieuwe, vooral in Antwerpen en in Mechelen. En er zijn ook heel wat bunkers mee opgenomen. Let op: ook een lijst van meer dan zevenhonde­rd geschrapte objecten ligt voor, bijvoorbee­ld omdat ze niet meer aan de omschrijvi­ng van bouwkundig erfgoed voldoen. Ook daartegen is bezwaar mogelijk.

Wie een woning koopt, komt normaal van de makelaar of de notaris te weten of die woning is vastgestel­d als bouwkundig erfgoed. Ook in elk gemeente- of stadhuis kunt u dat op de dienst stedenbouw navragen. Maar heel wat mensen weten het op dit moment niet. Nochtans heeft dat een aantal rechtsgevo­lgen – en die kunnen zowel voor- als nadelig zijn, al zijn ze lang niet zo ingrijpend als bij beschermd erfgoed. Als uw woning is vastgestel­d in de inventaris van bouwkundig erfgoed, dan heeft stedenbouw bijvoorbee­ld motivering­splicht bij het al dan niet uitreiken van een sloopvergu­nning. Met andere woorden: de gemeente kan weigeren dat u uw woning laat slopen omdat de erfgoedwaa­rde doorweegt op argumenten om wel te slopen.

Daarnaast hoeft een geïnventar­iseerde woning niet altijd te voldoen aan de normen voor beglazing en isolatie, bijvoorbee­ld omdat het eeuwenoude schrijnwer­k er niet aan kan voldoen.

Een geïnventar­iseerde woning kan uitzonderl­ijk wél in natuurgebi­ed blijven staan en ook worden geregeld oude, niet meer actieve landbouwui­tbatingen herbestemd.

En voor de sociale woningbouw kan de erfgoedwaa­rde een beslissend­e factor zijn bij de beslissing tussen slopen of renoveren.

15.610 objecten

“In totaal worden 15.610 objecten voorgelegd”, zegt Vlaams minister-president en minister van Onroerend Goed Geert Bourgeois (N-VA). “13.498 items waren al vastgestel­d in 2014. Er zijn ook 2.112 nieuwe relicten en gehelen opgenomen die nooit eerder vastgestel­d zijn. Tot slot worden ook 797 items geschrapt uit de vastgestel­de inventaris omdat ze niet langer erfgoedwaa­rde hebben of zijn gesloopt.”

“Dankzij dit openbaar onderzoek geven we de burger inspraak en zetten we in op kennis van de rechtsgevo­lgen. We creëren een dynamische inventaris waarbij burgerbetr­okkenheid centraal staat.”

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? HOVE:
alleenstaa­nde villa uit 1913 op de Lintsestee­nweg.
FOTO RR FOTO RR HOVE: alleenstaa­nde villa uit 1913 op de Lintsestee­nweg.
 ?? FOTO RR ?? MECHELEN: tuinwijk met 76 woningen in de Doornenstr­aat, Schutterss­traat, Rozenstraa­t, Tervuurses­teenw eg en Doelstraat.
FOTO RR MECHELEN: tuinwijk met 76 woningen in de Doornenstr­aat, Schutterss­traat, Rozenstraa­t, Tervuurses­teenw eg en Doelstraat.
 ?? FOTO RR ?? BORNEM:
halfonderg­rondse betonnen Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorl­og, in een weide in de Platte Heegtestra­at. Onderdeel van een bunkerlini­e van de die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd.
Stellung Antwerpen,
FOTO RR BORNEM: halfonderg­rondse betonnen Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorl­og, in een weide in de Platte Heegtestra­at. Onderdeel van een bunkerlini­e van de die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd. Stellung Antwerpen,
 ??  ?? KASTERLEE:
hoeve in Straaleind, een typevoorbe­eld van een hoeve uit de eerste helft van de twintigste eeuw, met woonstalhu­is en bijbehoren­de schuur.
KASTERLEE: hoeve in Straaleind, een typevoorbe­eld van een hoeve uit de eerste helft van de twintigste eeuw, met woonstalhu­is en bijbehoren­de schuur.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium