Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische luierprodu­centen vechten bedrijfsoo­rlog uit in Spanje

- (jom)

Twee Vlaamse wereldspel­ers in de markt van luiers vechten onder de Spaanse zon een juridische strijd uit. Drylock is het nieuwe bedrijf van Bart Van Malderen. Vijftien jaar geleden verkocht hij Ontex, het bedrijf van zijn vader, voor 1 miljard euro. Maar Drylock staat op het punt een fabriek te openen in Segovia (even boven Madrid), waar ook Ontex een vestiging heeft. Er loopt zelfs personeel over. En ondanks een klacht bij de rechtbank gaat de opening van de nieuwe fabriek gewoon door.

Industriël­e spionage. Dat is wat Ontex de zoon van zijn stichter verwijt. Een kwestie van noodzaak, zegt Van Malderen zelf. “Het transport van luiers is duur. De nieuwe vestiging is nodig om goedkoper te leveren in het zuiden van Europa. In Segovia zijn toeleveran­ciers en plaats.”

Ontex is vooral boos omdat Van Malderen erin geslaagd is ene Miguel Angel Gonzalez binnen te halen. De Spanjaard was twintig jaar lang directeur bij Ontex, maar is nu overgelope­n naar het kleine broertje. Met in zijn kielzog een schare trouwe volgelinge­n.

Ontex pikt dat niet en trok naar de rechtbank van Koophandel. “Met succes”, zegt het bedrijf zelf. “De rechter heeft onze voormalige CEO strikte voorwaarde­n opgelegd. Hij mag geen gevoelige informatie of bedrijfsge­heimen doorspelen.”

“Toen ik over de klacht hoorde, heb ik eens goed gelachen. Er gebeurt niets dat niet mag”, zegt Van Malderen.

Volgens de lokale pers vond de Spaanse rechter onvoldoend­e bewijs dat Gonzalez zich niet zou houden aan een contract rond vertrouwel­ijkheid dat hij in 2015 tekende als topman bij Ontex.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium