Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: namen voor wolvenvier­ling

Olmense Zoo in Balen verwelkomt welpjes

- TOMMY MAES

De Olmense Zoo in Balen is een wolvenvier­ling rijker. Wolvin Cayuse en wolf Zlatan zijn mama en papa geworden van vier welpjes. Met behulp van Facebook worden namen gezocht.

De wolfjes zijn nog wat schuw, maar de laatste dagen verlaten ze steeds sneller het nest. “Ze stellen het goed. Ze werden volledig op natuurlijk­e wijze geboren en zo worden ze ook grootgebra­cht”, vertelt Franky Guldentops, wolvenspec­ialist van de Olmense Zoo. In zijn betoog valt op dat hij het over welpjes heeft in plaats van over pups. “Dat woord wordt gebruikt bij gedomestic­eerde dieren, terwijl we bij wilde dieren spreken van welpen.”

Grijs tegen wit

Hoewel de ouders en de andere wolven van de roedel spierwit zijn, hebben de welpjes een donkergrij­ze kleur. “Een natuurlijk­e schutkleur”, zegt Guldentops. “In de vrije natuur zijn de jongen zo beter beschut tegen andere predatoren. Na een drietal maanden zijn ze ook zo wit als de rest.”

De welpjes werden al op 17 april geboren. Na twintig dagen kwamen ze met voorzichti­ge pasjes naar buiten. “We hadden zelf twee plaatsen gemaakt voor een nest en die hebben de wolven zelf verder uitgegrave­n. Ze hebben zelfs nog een derde nest gemaakt, wat in de natuur ook gebruikeli­jk is. Zo kunnen de wolven altijd verhuizen als er gevaar is.”

Met de T van...

De hele roedel zorgt voor de vier welpjes. “Bij wolven mogen alleen het alfamannet­je en het alfavrouwt­je zich voortplant­en. Doorgaans zijn dat de sterkste, slimste of meer ervaren dieren uit de roedel”, vertelt Guldentops. “Maar iedereen is betrokken bij de verzorging van de welpen. In de natuur blijft bijvoorbee­ld de tante bij de welpen in het nest, terwijl de moeder op jacht gaat. Zodra de kleintjes honger hebben, komt de moeder terug om te zogen. Ondertusse­n hebben de welpjes al melktandje­s, waardoor ze vlees beginnen te eten.”

Franky Guldentops

Specialist

“Iedereen van de roedel is betrokken bij de verzorging van de welpen.”

Welk geslacht de welpen hebben, is voorlopig niet bekend. Maar de Olmense Zoo is al wel op zoek naar namen. “Meestal volgen dierentuin­en het alfabet”, zegt bioloog Robby Van der Velden. “In onze zoo houden we dit jaar de letter T aan. Op die manier is de naam van het dier een hulpmiddel om het geboorteja­ar te weten te komen.”

Suggesties kunt u tot en met 15 juni doorgeven via de Facebookpa­gina van de Olmense Zoo.

www.facebook.com/olmensezoo

 ?? FOTO TOMMY MAES ?? De vier grijze welpjes wandelen steeds vaker buiten met de rest van de roedel.
FOTO TOMMY MAES De vier grijze welpjes wandelen steeds vaker buiten met de rest van de roedel.
 ?? FOTO CHRISTINE LEROY ?? Het gezin lijkt soms wel te poseren voor de fotografen.
FOTO CHRISTINE LEROY Het gezin lijkt soms wel te poseren voor de fotografen.
 ?? FOTO TOMMY MAES ?? Een kleintje van dichtbij.
FOTO TOMMY MAES Een kleintje van dichtbij.
 ?? FOTO TOMMY MAES ??
FOTO TOMMY MAES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium