Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rood vermijden? Niet sms’en achter stuur

Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor smartphone­gebruik aan verkeersli­chten

-

Niet op uw smartphone kijken als u voor het verkeersli­cht staat: het kan heel wat fileleed besparen. Want bestuurder­s die bij een groen licht niet meteen doorrijden omdat ze met hun telefoon bezig zijn, sturen de detectielu­ssen in de war die bepalen hoelang een verkeersli­cht groen blijft. Wagens die niet aansluiten, creëren dus zelf files.

Sms’jes sturen, e-mails checken of even door Instagram scrollen. Wie voor het verkeersli­cht staat, kijkt al eens gauw op zijn smartphone. Doe het niet, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nu. Het agentschap beheert in Vlaanderen 1.600 verkeersli­chten, 99% daarvan is uitgerust met detectielu­ssen. Die bepalen hoelang het licht op groen staat.

Lussen in de knoop

“Als er weinig verkeer is, springt het licht sneller op rood”, zegt woordvoers­ter Veva Daniëls. “De detectielu­ssen raken in de knoop door bestuurder­s die niet aandachtig zijn. Doordat ze afgeleid zijn door hun smartphone, reageren ze minder snel en laten ze meer ruimte tussen de voertuigen. Daardoor denkt het verkeersli­cht onterecht dat er weinig verkeer is.” Het probleem kwam aan het licht door observatie­s van de lokale politie aan een kruispunt in Asse. Op drukke momenten kan een licht daar tot 90 seconden groen blijven. “Dat gebeurde maar in 16% van de gevallen”, zegt commissari­s Fred Scrayen van de politiezon­e. “Voor de overige 84% was de groentijd slechts 57 seconden.”

“Nooit”

“Je mag je gsm nooit gebruiken achter het stuur”, zegt Daniëls. “Veel mensen denken dat het geen kwaad kan aan een rood licht. Maar ook daar is het niet veilig.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Sms’jes sturen, e-mails checken of even door Instagram scrollen, het heeft allemaal invloed op de verkeersli­chten.
FOTO GETTY IMAGES Sms’jes sturen, e-mails checken of even door Instagram scrollen, het heeft allemaal invloed op de verkeersli­chten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium