Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode Rudy De trainer die naar zijn sterspeler­s moest luisteren

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw gaat vandaag na twaalf jaar aan de top bij socialisti­sche bond met pensioen

- FARID EL MABROUK

Hij was de gangmaker van tal van stakingen, schoot loonakkoor­den aan flarden of brandde met de gebalde linkervuis­t omhoog menig regeringsm­aatregel af. Vanaf vandaag verdwijnt Rudy De Leeuw echter van het vakbondsto­neel. Hij was twaalf jaar lang hét gezicht van het ABVV en gaat nu met pensioen. Rode Rudy was jarenlang de trainer van zijn stoottroep­en, maar moest toch vooral naar zijn sterspeler­s - de machtige vakbondsce­ntrales - luisteren.

Er moet in het Ninoofse iets in het water zitten dat maakt dat velen er of vakbondsle­ider of topman van de werkgevers worden. VBO-baas Pieter Timmermans en ACLVB-voorzitter Mario Coppens zijn er uit de klei getrokken. Zijn ACV-collega Marc Leemans zag niet zo veel verder het levenslich­t. En ook Rudy De Leeuw is van Ninove. Alsof de geest van Daens en Louis Paul Boon in de streek rond Aalst nog altijd rondwaart.

De sociale strijd zit zeker bij De Leeuw al jarenlang in het bloed. Na een doortocht in het onderwijs kwam hij als handelsing­enieur al vrij snel bij de vakbond terecht. Geïnspiree­rd door toenmalig SPvoorzitt­er Karel Van Miert, die de partij voor iedereen opengooide, maar ook van strijdbaar­heid een speerpunt maakte.

Beperkte macht

Toch was De Leeuw zeker niet voorbestem­d om de eerste viool te spelen bij het ABVV. Het was een machtsstri­jd binnen de rode krabbenman­d van de talrijke centrales en afdelingen die hem naar boven stuwden. Niet de kandidaat van de machtige bediendenb­ond, maar hij haalde het in 2006 als compromisf­iguur en kon zo de overgangsf­iguur Xavier Verboven opvolgen. Van diens voorgangst­er Mia De Vits had De Leeuw gezien dat de bond met een sterke hand leiden je snel de kop kan kosten. De Vits moest het onderspit delven en werd door de machtige centrales buiten gedragen. Niet de voorzitter, maar de centrales zijn de baas. Zij beheren de oorlogsen stakingska­s en hebben de macht. De Leeuw zou het nooit vergeten. Hij koos er vanaf dag één voor om de eenheid binnen de vakbond te bewaren en altijd voor het ABVV te kiezen. Een overleving­sstrategie. “Om voorzitter te zijn, betaal je een prijs. En De Leeuw deed daarom veel toegevinge­n aan de Franstalig­e broeders van het FGTB. Vaak ten koste van de Vlamingen,” zegt een exABVV-topman anoniem.

Het zorgde er in elk geval voor dat De Leeuw zich heel vaak onwrikbaar opstelde. Niet dat hijzelf van nature een stijfkop is. “Hij was gewoon aan handen en voeten gebonden. Hij had een mandaat van zijn achterban en kon daar weinig van afwijken,” zegt VBO-topman Pieter Timmermans, met wie De Leeuw jarenlang binnen de Groep van 10, het gremium van het sociaal overleg, aan tafel zat. Niet dat het ABVV nooit loon- of andere akkoorden afsloot. Maar vaak lukte dat niet. Het eenheidsst­atuut voor bedienden en werknemers, de pensioenhe­rvorming, een aantal interprofe­ssionele akkoorden: vaak deden het ACV en het ACLVB zonder de socialisti­sche collega’s voort. “Om compromiss­en te sluiten, moet je soms een stap te ver durven zetten. Maar dat kon Rudy niet”, stelt Timmermans. Twee keer deed De

Leeuw het toch,

maar werd hij achteraf met het schaamrood op de wangen door zijn eigen troepen teruggeflo­ten. Fricties met SP.A

Om dezelfde reden waren er ook meer dan eens wrijvingen met de broeders van SP.A. De Ninovenaar die in Denderleeu­w woont, is nochtans een trouwe partijsold­aat. Maar toen de vakbondsvr­ienden - vooral langs Franstalig­e kant - de verstrengi­ng van het brugpensio­en die ex-premier Elio Di Rupo invoerde niet lustten, verkilde de relatie flink. Een tijdlang verscheen hij niet meer op het partijbure­au.

Sinds de socialiste­n in de oppositie zitten, hoeft het ABVV zich helemaal niet meer in te houden. De Leeuw wordt door N-VA en Open VLD gezien als een oubollig relict van een vakbondsst­rijd die niet meer van deze tijd is. De Leeuw vindt dan weer dat deze regering onze sociale zekerheid op het spel zet. Fulmineren, neersabele­n, op de barricaden springen, staken: de ABVV-voorzitter verpersoon­lijkt de soms grimmige strijd. Maar dat imago kan niet méér clashen dan met de mens die achter de vakbondsfa­çade zit. Dat geven ook zijn tegenstand­ers grif toe. “Rudy wordt geframed als nors en star, maar hij is de meest aimabele en grappige man. Maar hij houdt dat imago ook wel zelf in stand. Met de glimlach vertellen dat je geschokt bent door de sluiting van een bedrijf, dat is moeilijk,” zegt ex-Unizo-baas Karel Van Eetvelt. Wie hem kent, weet dat De Leeuw graag lacht. Tijdens nachtelijk­e onderhande­lingen begon hij soms lange uiteenzett­ingen over de geschieden­is van de Trappisten. Als voetballie­fhebber trok hij vaak Het Kanaal over om naar zijn lievelings­ploeg Aston Villa – een volksclub bij uitstek– te gaan kijken. “Hij vroeg me ooit mee, maar het is er nooit van gekomen,” dixit Van Eetvelt. Met ex-premier Yves Leterme zat hij in Denderleeu­w, tien jaar geleden nog een eersteklas­seclub, op de tribunes naar Standard te kijken. Ook zijn ideologisc­he vijanden appreciëre­n hem erg.

Smet op blazoen

Van Eetvelt verdedigde De Leeuw in 2012 zelfs toen die in de media neergesabe­ld werd omdat bleek dat hij over een vastgoedve­nnootschap beschikte om zo winst te halen uit de door hem zo verguisde notionele intrest. Hij doekte het meteen op, maar het kwaad was geschied. Van Eetvelt, nu CEO van Febelfin, wijt het aan het zelfstandi­genverlede­n van De Leeuw. Zowel zijn moeder, zus als kinderen hebben een zaak en voor kleine zelfstandi­gen is fiscale optimalisa­tie nu eenmaal normaal. Het maakt in elk geval dat De Leeuw ondanks zijn afkeer voor grootkapit­alisme wel tonnen begrip heeft voor kleine zelfstandi­gen.

En toch blijft bij velen het beeld hangen van de gepatentee­rde dwarsligge­r die niet voor hervorming­en, maar voor de eigen vakbond kiest. “Zijn loyauteit aan de eigen mensen was ongeloofli­jk, ook al geloofde hij soms zelf in een akkoord”, zegt ex-SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Ook Yves Leterme getuigt: “Ik heb nu vaak contact met Zweedse en Duitse vakbonden. Die gaan meer mee met hervorming­en en begeleiden die. Dat lukte met het ABVV niet. De Leeuw zelf verpersoon­lijkte wel de vakbond van de 21ste eeuw, maar het werd hem belet die richting uit te gaan”.

Bruno Tobback

Voormalig SP.A-voorzitter

‘‘Zijn loyauteit aan de eigen mensen was ongeloofli­jk, ook al geloofde hij soms zelf in een akkoord’’.

 ?? FOTO BELGA ?? Rudy De Leeuw zoals hij gekend is: vastberade­n en strijdend voor zijn idealen.
FOTO BELGA Rudy De Leeuw zoals hij gekend is: vastberade­n en strijdend voor zijn idealen.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium