Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen dokter na verlaging moeilijkhe­idsgraad ingangsexa­men

Bijna 7.000 inschrijvi­ngen voor vernieuwd toelatings­examens arts en tandarts

-

De nieuwe formule voor de toelatings­examens voor de opleidinge­n arts en tandarts schrikken de kandidaat-studenten niet af. Zo hebben zich 5.700 studenten ingeschrev­en voor het vernieuwde examen arts en 1.227 voor het examen tandarts. Vorig jaar ging het samen nog om 6.300 kandidaten.

Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement bekendgema­akt in antwoord op vragen van Jos De Meyer (CD&V), Koen Daniëls (N-VA) en Jenne De Potter (CD&V).

Het toelatings­examen arts-tandarts krijgt dit jaar na twintig jaar een grondige opfrisbeur­t. Zo komt er een apart examen voor arts en tandarts (op 3 en 4 juli). Verder zal de moeilijkhe­idsgraad iets lager liggen, maar ligt het aantal kandidaten dat zal toegelaten worden wel al op voorhand vast.

De meerderhei­d van de kandidaten is vrouw. Voor de opleiding arts gaat het om 1.844 mannen en 3.856 vrouwen. Voor de opleiding tandarts om 364 mannen en 863 vrouwen. De bijna 7.000 ingeschrev­en kandidaten zullen ‘strijden’ om het beperkte aantal plaatsen in de opleidinge­n. Voor volgend academieja­ar gaat het om maximum 1.102 starters voor de opleiding tot arts en maximum 135 starters voor de opleiding tot tandarts.

Minister Crevits had ook cijfers mee van het aantal inschrijvi­ngen voor de nieuwe verplichte nietbinden­de toelatings­proeven voor de studies burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect. Daar gaat het intussen om meer dan 1.100 inschrijvi­ngen (923 voor burgerlijk ingenieur en 196 voor burgerlijk ingenieur-architect).

Voor de burgerlijk ingenieurs zijn acht op de tien deelnemers mannen, voor burgerlijk ingenieurs­architect is het gendereven­wicht behoorlijk in balans. De inschrijvi­ngen voor de proef, die plaatsvind­t op 2 juli, lopen nog tot 8 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium