Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder terreur dan bij buren en toch zijn wij argwanende­r

Vier op de tien Belgen voelen zich door moslims niet meer thuis

-

Belgen staan een pak argwanende­r tegenover moslims dan andere West-Europeanen, zo blijkt uit een nieuwe rondvraag van het Amerikaans­e Pew Research Center. Bijna vier op de tien Belgen voelen zich door moslims niet meer thuis in eigen land. Nog eens vier op de tien menen dat die moslims hier hun eigen religieuze wet willen opleggen aan de rest. En meer dan één op de vijf denkt dat de meeste moslims gewelddadi­ge groepering­en steunen.

De cijfers zijn frappant. Beschouwt meer dan de helft van de Duitsers, de Fransen en de Zweden migranten uit het Midden-Oosten als eerlijk, dan zakt dat percentage in België tot 41%. Alleen de Italianen staan nóg negatiever tegenover migratie dan wij. En wanneer gepeild wordt naar de vraag of het aantal migranten moet worden teruggedro­ngen is bijna de helft van de Belgen het daarmee eens.

Het gerenommee­rde Amerikaans­e Pew Research Center stelde dezelfde reeks vragen aan 25.000 mensen uit vijftien West-Europese landen. De houding van de Belgen tegenover moslims blijkt uitgesprok­en negatiever dan die in de andere landen. En dan vooral bij laagopgele­ide, mannelijke en oudere respondent­en en mensen die zichzelf christen noemen.

8% moslims

“Dat we zo verschille­n van onze buurlanden is opmerkelij­k”, zegt moraalfilo­soof Patrick Loobuyck (UAntwerpen en UGent). “Ook Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kregen bijvoorbee­ld al met islamitisc­h geïnspiree­rde terreur te maken.” Een verklaring voor de vervreemdi­ng kan zijn dat Belgen het aandeel moslims in ons land, zo’n 8%, steevast veel te hoog inschatten. “Maar dat is in Frankrijk ook het geval”, zegt Loobuyck.

Maar dat neemt niet weg dat we procentuee­l gezien wel een land zijn met een groot aantal moslims, zegt cultuursoc­ioloog Mark Elchardus. Volgens Pew zijn er alleen in Frankrijk en Zweden meer. “Door dat grote aantal krijgt een deel van de Belgen meer het gevoel dat er iets veranderd is in de maatschapp­ij. Dat kan verklaren waarom ze zich niet meer thuis voelen. En toch: in een ander onderzoek van 2016 antwoordde ook al 77% met ja op de vraag of ze zich hier minder thuis voelen dan vroeger.”

Welkom als buur

De negatieve houding lijkt alleszins weinig te maken te hebben met persoonlij­ke ervaringen. Integendee­l, uit de studie blijkt ook dat de Belg gerust een moslim wil verwelkome­n als buur of in de familie. Respectiev­elijk 91% en 77% staat daarvoor open, terwijl de Europese medianen op 83% en 66% liggen.

Ook vinden minder Belgen dan de Europese mediaan dat de islam niet compatibel is met de waarden van ons land. “Uit de cijfers blijkt alleszins niet dat de Belg conservati­ever is dan de rest van West-Europa”, zegt Mark Elchardus. “Wanneer gevraagd werd naar wat iemand een Belg maakt, zegt zelfs minder dan de helft dat je daarvoor Belgische voorouders moet hebben. Daarin is de Belg dus net opener dan andere Europeanen.”

 ?? FOTO HERMAN RICOUR ?? Alleen Italianen staan nog negatiever tegenover migranten.
FOTO HERMAN RICOUR Alleen Italianen staan nog negatiever tegenover migranten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium