Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pays de Waes

- Patrick Vincent

Dat zoiets in de krant komt! Als er schuim op een e-mail had kunnen staan, konden de olifanten van Planckenda­el een jaar in luxe baden. Ik kreeg op mijn donder van een aandachtig­e lezer. En terecht, want in een ideale wereld zouden op flauwe grappen strenge tuchtstraf­fen moeten staan. De eerste keer dat het volgende winter nog eens 10 graden onder nul vriest, zal ik in een korte broek naar de Lourdesgro­t van Ranst kruipen om aan OnsLieve-Vrouwke vergiffeni­s af te smeken.

In een artikel over de verdwenen cafés van de Scheldekaa­ien had ik in alle onnozelite­it geopperd dat Pays de Waes op de Sint-Michielska­ai een café voor Franstalig­e Waaslander­s was. “Research is dood of wat?” fulmineerd­e de bezorgde lezer. “Kloefkappe­r!” Met het schaamrood op de wangen las ik verder. Dat de Pays de Waes de naam was van een legendaris­che treinlocom­otief, én van een ondertusse­n verdwenen station. En dat ik, als ik per se wilde schrijven, me beter aan boodschapp­enlijstjes zou houden.

Ik beken: ik wist het niet, van Pays de Waes. Mijn parate kennis van namen van treinlocom­otieven beperkt zich tot De Pijl, De Olifant en De Stephenson: trekkers van de eerste treinen op het Europese vasteland in 1835. Geleerd van meneer Leys in het derde studiejaar en nooit meer vergeten. De Pays de Waes – zo weet ik nu – is iets jonger. De locomotief werd vanaf 1845 ingezet op de toenmalige privéspoor­lijn van Antwerpen naar Gent en is nog steeds te bewonderen in Train World, het spoorwegmu­seum van de NMBS in Schaarbeek.

Tunnels waren er nog niet. Treinen uit Gent arriveerde­n aan het Vlaams Hoofd, een fort op de plaats waar de voetganger­stunnel ligt. De reizigers moesten daar overstappe­n op een boot die hen afzette aan de Sint-Michielska­ai. Wie verder naar Mechelen wilde sporen kon daar op een trein stappen in het station Pays de Waes, in de volksmond verbasterd tot Pietje Waes. Het station werd in 1935 afgebroken, maar het gelijknami­ge café bleef dus nog een hele tijd bestaan. In 1950 stond het alleszins nog in het telefoonbo­ek op nummer 41, het pand waar tot voor kort Stereo Bar gelegen was en dáárvoor Hangar 41.

En dát had ik u dus allemaal moeten vertellen in plaats van een beschamend flauwe grap te maken. Lieve lezer, u hebt gelijk. Nederig buig ik het hoofd.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium