Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leona Detiège duwt lijst van sp.a in Kalmthout

Oud-burgemeest­er aanvaardt plaats als steun aan partij

-

De Antwerpse oud-burgemeest­er Leona Detiège (75) duwt opnieuw de lijst van sp.a in Kalmthout. Detiège ambieert geen mandaat, maar wil als lijstduwer haar partij wel steunen. In 2012 was Leona Detiëge al een keer lijstduwer op de socialisti­sche lijst.

Visa-crisis

Leona Detiège was burgemeest­er van Antwerpen toen in 2003 de uitbraak. Terwijl het

voltallige schepencol­lege aantrad, bleef ze als burgemeest­er zitten tot de ergste storm was overgewaai­d. Enkele maanden later gaf ze haar sjerp over aan Patrick Janssens.

Kort nadat Leona Detiège was afgetreden als burgemeest­er, verhuisde ze naar Kalmthout. Daar had de politica al jarenlang een buitenverb­lijf.

Donderdag, in het praatprogr­amma De Afspraak op de VRT, herhaalde Leona Detiège dat ze ook dit najaar opnieuw op de lijst zal staan in haar gemeente. Am- bities om een zitje in de gemeentera­ad te veroveren of een uitvoerend mandaat op te nemen heeft de Antwerpse politica echter niet.

“Goede zaak”

De Kalmthouts­e burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) vindt het een goede zaak dat Leona Detiège opnieuw meedoet aan de gemeentera­adsverkiez­ingen.

“In 2012 was zij ook al lijstduwer voor sp.a. Ze is een minzame dame met wie ik telkens een warm gesprek kan voeren als ik haar ontmoet. Dat gebeurt wel eens in het Volkshuis. Actief meedoen met de plaatselij­ke politiek doet ze niet echt. Leona is ondertusse­n wel bekend in de gemeente, maar haar politieke naambekend­heid bouwde ze toch vooral op in Antwerpen.”

In 2012 behaalde Leona Detiège 199 voorkeurst­emmen in Kalmt-

FOTO EVDW Lukas Jacobs

Burgemeest­er in Kalmthout

‘‘Ze is een minzame dame met wie ik een warm gesprek kan voeren.’’

hout, het tweede beste resultaat op de sp.a-lijst. Lijsttrekk­er Inga Verhaert kreeg toen 468 voorkeurst­emmen.

 ?? FOTO LUDO MARIEN ?? Leona Detiège steunt de sp.a in Kalmthout door in oktober de lijst te duwen.
FOTO LUDO MARIEN Leona Detiège steunt de sp.a in Kalmthout door in oktober de lijst te duwen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium