Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gigantisch­e tablets voor buurt en voor toeristen

Smart Zone in wijk Sint-Andries krijgt vorm

- (svw)

In de Nationales­traat en op de Sint-Andriespla­ats staan sinds kort grote schermen. Binnenkort verschijnt daar informatie op over de buurt. Het is één van de eerste projecten van de Smart Zone in de wijk Sint-Andries.

De Sint-Andrieswij­k is het laboratori­um om technologi­e te testen die het stadsleven kan verbeteren. Bewoners en handelaars werken mee aan het project: ze geven aan welke problemen er zijn en denken na over mogelijke oplossinge­n. “De schermen in de Natio- nalestraat en op de Sint-Andriespla­ats zijn te vergelijke­n met een tablet”, zegt Veronika Zonova van City of Things, dat het project begeleidt vanuit een community perspectie­f.

“Met de bewoners en de handelaars bekijken we welke informatie op deze schermen zal verschijne­n. Eén ding ligt vast: geen reclame. Het is vooral de bedoeling om er informatie uit de wijk op te zetten, zoals lokale evenemente­n, uitnodigin­gen voor buurtverga­deringen of foto’s van de winnaars van de Sint-Andriesrun die kunnen geliket worden. Het scherm in de Nationales­traat zal informatie bevatten over de winkels, terwijl die op de Sint-Andriespla­ats meer buurtgeric­ht is.”

Ook enkele andere opmerkelij­ke projecten worden voorbereid. Er wordt geprobeerd om het negeren van het rode licht op kruispunte­n terug te dringen. “Er worden volop metingen uitgevoerd”, zegt Zonova. “Samen met de be- woners bekijken we na de zomer hoe we de situatie veiliger kunnen maken. Een idee is om ledlampen in het trottoir te verwerken die ook rood zijn als het rood is. Een ander voorstel is om een bord te hangen met daarop het aantal mensen die niet door het rood wandelden.”

Ook de openbare verlichtin­g wordt slimmer in de wijk. “Het licht schijnt feller als er beweging is, om het veiligheid­sgevoel te vergroten en bijvoorbee­ld te genieten van optimale verlichtin­g tijdens een basketbalw­edstrijd op het plein”, zegt Zonova.

Bert Corluy, die het project opvolgt voor burgemeest­er De Wever (N-VA), zegt dat de inbreng van de bewoners belangrijk is. “Daarom is deze wijk met een sterke bewonerspa­rticipatie gekozen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Binnenkort krijgen bewoners en bezoekers informatie over de buurt vanop dit scherm.
FOTO WIM HENDRIX Binnenkort krijgen bewoners en bezoekers informatie over de buurt vanop dit scherm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium