Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de voetsporen van overgrootv­ader

Damiaan Kiebooms (17) op Wilrijkse CD&V-lijst

-

Damiaan Kiebooms is 17 jaar en heeft de zesde plek op de Wilrijkse CD&V-lijst. Niet zijn jonge leeftijd, maar zijn familieban­d maakt van hem een opmerkelij­ke kandidaat. Zijn overgrootv­ader was voormalig burgemeest­er Louis Kiebooms.

Damiaan Kiebooms wordt op 16 juni 18 jaar en dan mag hij dus deelnemen aan de districtsr­aadsverkie­zingen. Zijn overgrootv­ader Louis Kiebooms was in de vorige eeuw twaalf jaar lang Wil- rijks burgemeest­er. Eerder was hij van 1937 tot 1947 hoofdredac­teur van Gazet van Antwerpen en van 1947 tot 1968 zetelde hij als volksverte­genwoordig­er voor de toenmalige CVP. De oorlogsjar­en bracht hij door in Duitse gevangensc­hap. “Ik heb mijn overgrootv­ader nooit gekend, maar ik kijk heel erg op naar hem”, zegt Damiaan. “Ik deel zijn gedachtego­ed en visie op de toekomst. Mijn overgrootv­ader is dan ook een inspiratie­bron.”

Ook de politieke loopbaan inspi- reert Damiaan. “Op lange termijn hoop ik ooit districtsb­urgemeeste­r of -schepen te worden van Wilrijk”, zegt de jonge kandidaat. “In het parlement zitten, lijkt mij ook wel iets.”

Damiaan heeft oog voor de diversitei­t in het district. Daarbij heeft hij enkele creatieve ideeën.

“Zorg voor de medemens is voor mij een prioriteit en cultuur is met alle ideeën daarrond een uitgelezen weg om daartoe te komen”, zegt Damiaan. “Laten we trots zijn op ons cultureel erfgoed en onze Wilrijkse eigenheid koesteren, maar we moeten ook met een open blik kijken naar de mensen die nieuw zijn. Dat kan door mogelijkhe­den te creëren om elkaars gevoelighe­den te ontdekken en te begrijpen. Vandaar dat communicat­ie en overleg tussen bestuur en bewoners zo belangrijk zijn.”

De publieke ruimte is daar volgens hem zeer geschikt voor. Om de verschille­nde gemeenscha­ppen in Wilrijk te verbinden met het district is kunst volgens Damiaan een geschikt middel.

“Wij hebben bijvoorbee­ld een Roemeens orthodoxe gemeenscha­p”, zegt Damiaan. “Stel dat zij vragen naar bijvoorbee­ld een standbeeld van iemand waar ze veel belang aan hechten, dan moeten we dit zeker ondersteun­en.”

 ?? FOTO LUK LUYTEN ?? Damiaan Kiebooms hoopt om net als zijn overgrootv­ader ooit burgemeest­er van Wilrijk te worden.
FOTO LUK LUYTEN Damiaan Kiebooms hoopt om net als zijn overgrootv­ader ooit burgemeest­er van Wilrijk te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium