Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reuzen van Schoten worden beroemd

Eén-programma filmt hele dag in gemeente

- JAN AUMAN

Mie Bol, een van de twaalf Schotense reuzen, is eind juli eregast op het internatio­nale kantfestiv­al in Schoten. Voor die gelegenhei­d maakt Reinhilde Janssens de grootste kanten muts ter wereld. Daar kwam deze week zelfs de ploeg van het Eén-programma Iedereen Beroemd naar kijken.

De Reuzen van Schoten werden vier jaar geleden erkend als immateriee­l erfgoed en dat heeft hun geestelijk­e ouders Hugo Lambrechts, Danny Maes, Henri Van Beneden, Martin Van Hulle en Simone Dörflinger duidelijk goesting gegeven om hun intussen flink uitgebreid­e reuzenfami­lie extra goed te verzorgen en geregeld in de kijker te zetten.

Zelfs de VRT heeft de reuzen van Schoten ontdekt. Maandagavo­nd krijgen ze primetime in Iedereen

Beroemd. Regisseur Rit Van Caeckenber­ghe was deze week op reportage in Schoten voor de rubriek ‘Lokale Radio’. Op aangeven van Radio Park ging ze langs bij de piepjonge jachthoorn­speler Thomas Verbiest en hardcoreHa­lloweenfan Lissa Meeuwen, maar ze kwam ook kijken naar hoe Mie Bol haar Kempense trekmuts aangepast kreeg door Reinhilde Janssens van kantklosve­r- eniging De Kievit.

“Onze reuzin Mie Bol is geïnspiree­rd op een legendaris­che cafébazin uit onze wijk Atheneum”, vertelt historicus Hugo Lambrechts. “Ze baatte halverwege de vorige eeuw café De Nachtegaal uit in de Kopstraat, een geliefde ontmoeting­splaats voor de wijkbewone­rs. Hoewel van respectabe­le leeftijd, kwam Mie Bol als reuzin pas in 2013 ter wereld naar aanleiding van een wijkfeest. Ze leidt sindsdien best een boeiend leven. Enkele jaren geleden huwde ze Den Blekke, de oude mascotte van Harmonie SinteCecil­ia. Het koppel kreeg in 2015 zelfs een dochter: Mieke Potlood.”

Haar doortocht op het Internatio­naal Kantklosfe­stival, dat plaatsvind­t op 28 en 29 juli in het park van Schoten met liefst 58 standhoude­rs, wordt voor Mie Bol het hoogtepunt van 2018. “We doen dat weekend een wereldreco­rdpoging: Mie Bol krijgt de grootste zelfgemaak­te kanten muts ooit gemaakt”, kondigt Janssens aan.

“Het gaat om een zogenaamde Kempense trekmuts van wel enkele vierkante meters groot. Ze moet natuurlijk helemaal om dat grote hoofd van Mie Bol kunnen. Ik ben er al drie maanden mee bezig, met klosjes en stropkant, maar ze is nog niet helemaal af. De ‘vleugels’ aan de zijkanten, zijn niet lang genoeg. Hugo Lambrechts viste uit dat die flappen in de Noorderkem­pen destijds langer waren dan aan het model waarop ik me baseerde. Er rest nog wel wat werk om het kanten hoofddekse­l historisch correct en groot genoeg af te krijgen.”

En er is nog meer reuzennieu­ws. Den Blekke, echtgenoot van Mie Bol, is in zijn nopjes met zijn nieuwe ijzeren onderstel. Dat werd mooi in elkaar gelast door leerlingen van het Atheneum Schoten.

En op Dennenbad, het verblijfsp­ark bij de E10-plas, is vriendenkr­ing De Bermuda’s al een tijd in de weer om een nieuwe reus te bouwen. Welk personage Ronald Steelant en vrienden als model nemen, blijft een goed bewaard geheim tot 30 juni, wanneer de reus ingehuldig­d wordt op het grote familiefee­st van Dennenbad.

‘Iedereen Beroemd’ met onder meer reuzin Mie Bol, maandag 4 juni om 19.40u op Eén

 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? De leerlingen van het Atheneum Schoten, die het nieuwe onderstel van Den Blekke in elkaar lasten.
FOTO'S JAN AUMAN De leerlingen van het Atheneum Schoten, die het nieuwe onderstel van Den Blekke in elkaar lasten.
 ??  ?? Reinhilde Janssens geeft Mie Bol haar voorlopig nog te korte Kempense trekmuts. Daarnaast de
Iedereen Beroemd-reportagep­loeg.
Reinhilde Janssens geeft Mie Bol haar voorlopig nog te korte Kempense trekmuts. Daarnaast de Iedereen Beroemd-reportagep­loeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium