Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kinderen nemen haar op sleeptouw”

Fons Van Looy ontwerpt driewielta­ndem voor kleine Reinhilde uit school ’t Veldhopper­tje

- JAN BRYS

Fons Van Looy ontwierp voor Reinhilde uit de eerste kleuterkla­s van ’t Veldhopper­tje in Brasschaat een driewielta­ndem. Reinhilde heeft een motorische ontwikkeli­ngsvertrag­ing en kan nu haar beentjes beter oefenen.

Kapellenaa­r en fietsherst­eller Fons Van Looy had op Facebook een oproep geplaatst om voorstelle­n te krijgen voor een speciale fiets die niet in de handel verkrijgba­ar is. “Er kwamen heel wat reacties van mensen die voorstelle­n indienden. Een van de leerkracht­en van GILO de Kaart leverde het idee om voor de kleine Reinhilde een tandem te ontwerpen. Dat leek mij het meest geschikte idee”, vertelt de Kapellenaa­r.

Fons kwam naar ’t Veldhopper­tje om afspraken te maken. “Het was geen simpele opdracht, maar ik zag het meteen zitten. Reinhilde zit vooraan, achter haar zit een grotere kleuter die trapt en stuurt. Reinhilde kan ook trappen en oefent zo haar beentjes. De school zorgde voor twee fietskader­s. Die heb ik aan elkaar gelast.

Fons Van Looy Fietsherst­eller

‘‘Ik wil ook een bakfiets creëren voor een 11-jarige jongen met een beperking. Een jongen van 11 jaar zet je niet meer op een driewieler.’’

Voor mij is dit nieuw. Ik hoop dat dit ontwerp navolging zal krijgen. Instelling­en en scholen zouden het volgens mij kunnen gebruiken”, zegt Fons.

Recyclage

Juf Kristel van het Vlinderkla­sje waarin Reinhilde zit, is heel blij met de driewielta­ndem. “Reinhilde is te vroeg geboren en liep daardoor een sterke vertraging in haar motorische ontwikkeli­ng op. Het is best een flinke meid met een sterk karakter. Sinds ze op de driewielta­ndem kan meefietsen, zien we haar motoriek vooruitgaa­n. Ik laat Reinhilde zoveel mogelijk stappen. Nu kan ze ook met de andere kinderen meefietsen. Het is een prachtig initiatief. De school heeft voor de twee fietskader­s gezorgd. Eigenlijk is het pure recyclage. De driewielta­ndem heeft de school amper 100 euro gekost”, zegt de juf.

Reinhilde zit in ’t Veldhopper­tje in het kader van het M-decreet. “Verstandel­ijk zit zij helemaal op het niveau van de andere kinderen. Die andere kinderen vinden het trouwens heel leuk om Reinhilde op sleeptouw te nemen. Ze doen dat dan om beurten”, zegt juf Kristel.

Liefde voor het ambacht

Fons Van Looy is intussen al met een nieuw project bezig. “Ik wil een bakfiets creëren voor een 11jarige jongen met een beperking. Een jongen van 11 jaar zet je niet meer op een driewieler. Dat is nogal stigmatise­rend. Een bakfiets neemt dat probleem weg. Dat project staat wel nog in de kinderscho­enen”, zegt Fons.

De Kapellenaa­r is gefascinee­rd door de fiets. Hij heeft zich uit liefde voor het ambacht omgeschool­d tot fietsherst­eller. “Ik geef ook aan volwassene­n les in fietsen herstellen.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Reinhilde, vooraan op de fiets, met haar klasgenoot­jes en Fons Van Looy.
FOTO JAN BRYS Reinhilde, vooraan op de fiets, met haar klasgenoot­jes en Fons Van Looy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium