Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luikse lieveling blijft nog even

Rouches lichten aankoopopt­ie op Mehdi Carcela

- SVEN CLAES

Mehdi Carcela blijft nog wat langer bij Standard. De Luikenaars lichtten de optie tot koop in zijn huurcontra­ct. De 28-jarige Marokkaans­e aanvaller – die zich momenteel voorbereid­t op het WK – ligt nu tot de zomer van 2021 onder contract. “Iedereen is een supporter van Carcela”, verwoordt clubicoon Wilfried Van Moer de stem van het Luikse publiek.

Eind januari wisten de Rouches op de valreep nog Mehdi Carcela te strikken. Hij zat op een dood spoor bij het Spaanse Granada en kon Standard helpen om de ambities op Play-off 1 nog wat kracht bij de zetten. De rest is intussen geschieden­is. De Luikse club won half maart ten koste van RC Genk de Belgische beker en kwalificee­rde zich met 21 op 30 in Play-off 1 voor de voorronde van de Champions League. De Marokkaans­e draaischij­f was in die zes maanden goed voor vijf doelpunten en tien assists.

Klasbak

Le nouveau Standard est donc arrivé. Ricardo Sa Pinto had na de laatste play-offwedstri­jd zijn truweel nog niet neergelegd of bouwmeeste­r Michel Preud’homme verscheen al op het Luikse toneel. De Brugse kampioenen­maker zwaait vanaf volgend seizoen de plak op Sclessin. Het fundament van (nieuw?) succes is intussen gelegd door het verlengd verblijf van Carcela. “Iedereen had dit nieuws, dat al een tijdje te horen was in de wandelgang­en, verwacht”, reageert clubicoon Wilfried Van Moer. “Het staat buiten discussie dat dit niet alleen een positieve zaak is voor Standard, maar voor het hele Belgisch voetbal. Hij heeft Standard toch naar een hoger niveau getild. De laatste zes maanden was hij een absolute smaakmaker, ook voor fans van andere clubs. We hebben te weinig klasbakken van zijn niveau in België. Je kan er met moeite vijf opsommen voor wie je écht naar een stadion komt. Ik ben dan ook een supporter van Carcela.”

Ook voorzitter Bruno Venanzi wrijft zich in de handen. Het Luikse bestuur stuurt op deze manier een duidelijk signaal naar Carcela’s ploegmaats om volgend seizoen verder te bouwen op het fundament van Sa Pinto. Ook Junior Edmilson is gegeerd door buitenland­se clubs en wordt bestookt met betere financiële voorwaarde­n. “Indirect is het blijven van Carcela een goed signaal voor andere spelers, die twijfelen of hun toekomst nog in Luik zal liggen”, zegt Van Moer. “Zo toont Standard dat het de ploeg wil blijven versterken. Carcela is een duidelijke meerwaarde voor de ploeg, dus natuurlijk wordt dit positief onthaald in de kleedkamer.”

Vrije rol

Carcela vertoeft intussen in het Zwitserse Genève, waar hij zich met Marokko voorbereid­t op het WK in Rusland. “Ik hoop voor hem dat het na een geslaagd seizoen ook nog een geslaagde zomer wordt. Standard zal er alleen maar de vruchten van plukken als zo iemand zich kan tonen op het allerhoogs­te niveau”, aldus Van Moer. “Als ik Preud’homme nog één advies mag geven: geef hem een vrije rol zoals onder zijn voorganger, waarbij iedereen ten dienste stond van Carcela.”

Wilfried Van Moer, Standardic­oon

“Dit is niet alleen een goede zaak voor Standard, maar voor het hele Belgische voetbal.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Carcela viert een van zijn vijf goals sinds januari.
FOTO'S PHOTO NEWS Carcela viert een van zijn vijf goals sinds januari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium