Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel klasse en talent, maar onvoldoend­e kracht”

Legende John McEnroe bewierookt David Goffin, maar ziet ook groot tekort

- (mv, b)

“Een speler met veel klasse en talent, maar om zich met de allerbeste­n te meten, komt hij kracht tekort.” Dat vindt John McEnroe, die Belgiës nummer één hoogstens de kwartfinal­es ziet bereiken. Vandaag gaat de Luikenaar alvast op zoek naar een plaats in de achtste finales. Tegenstand­er in zijn derde match: de Fransman Gaël Monfils.

Gaël Monfils (ATP 37). Alweer een Fransman. Sterker, alweer een Parijzenaa­r. Maar dan eentje die twaalf jaar ouder en achttien centimeter groter is dan Corentin Moutet, het opdondertj­e dat woensdag van grootmeest­er David Goffin een portie tennisles kreeg. “Gaël oogt de jongste weken niet in topvorm”, aldus Goffin. “Maar Roland Garros is wel het tornooi dat hem het beste ligt. Als hij gemotiveer­d is, valt hij moeilijk te bespelen.”

Hun onderlinge verleden biedt weinig houvast. Monfils won de eerste twee duels (in 2013 en 2015), Goffin haalde de twee meest recente ontmoeting­en binnen (met een Franse opgave in de US Open 2017). De Franse spektakelm­an is zelf gul met zijn lof. “David is le géomètre (vrij

vertaald: de meetkundig­e, red.).

Weinig jongens spelen zo precies. En fysiek staat hij veel sterker dan velen vermoeden. Terwijl ik sukkel met mijn keel, met korte nachten en met een pijnlijke knie.”

Te weinig kracht

En wat als Goffin voorbij Monfils geraakt? Als hij dan nog een match wint, doet de Luikenaar even goed als in 2016. Toen zat hij bij de laatste acht in Parijs. Nog beter doen wordt volgens John McEnroe, zelf finalist op Roland Garros in 1984, een (te) zware opdracht.

“Ik ken zijn loting niet uit het hoofd, maar ik denk dat Djokovic in zijn tabelhelft zit, en er zijn nog kwaaie klanten. Ik geloof dat hij de kwartfinal­es kan bereiken, maar het zou mij verbazen als hij dan nog doorstoot. Goffin is voor zijn lengte een buitengewo­ne speler. Hij heeft enorm veel talent en is ongetwijfe­ld een van de jongens die het meest zuiver op de bal slaan. Hij is intelligen­ter en sneller dan de meeste spelers, maar hij komt kracht tekort om te wedijveren met de besten. De reuzen van het circuit, genre Del Potro en Isner, kunnen hem met hun zware slagen van het terrein meppen. En dan zijn er nog de Rafa’s en de Djokovics die hem kunnen uitputten.”

John McEnroe

‘‘Goffin heeft enorm veel talent en is ongetwijfe­ld een van de jongens die het meest zuiver op de bal slaan. Hij is intelligen­ter en sneller dan de meeste spelers, maar hij komt kracht tekort.’’

 ?? FOTO BELGA ?? John McEnroe geeft twee jaar geleden op Wimbledon wat raad aan David Goffin.
FOTO BELGA John McEnroe geeft twee jaar geleden op Wimbledon wat raad aan David Goffin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium