Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waar blijven de extra inkomsten?

Renners, ploegen en publiek enthousias­t over vernieuwen­d project, maar...

-

‘Stop Hammertime’, titelde deze krant een jaar geleden in de aanloop naar de eerste Hammer Series. Een editie met beginnersf­outjes, zo bleek, maar van stoppen is geen sprake. Na een tussenstop in het Noorse Stavanger keert le nouveau cyclisme vandaag terug naar Nederlands-Limburg. De fans, de ploegen en de renners zijn nog altijd enthousias­t, maar het achterligg­ende idee - extra inkomsten genereren - staat nog altijd in zijn kinderscho­enen.

TOESCHOUWE­RS

Verspreid over de drie dagen in een tijdsspann­e van zes uur rijden de renners 22 rondjes. Toeschouwe­rs zien het kleine, maar overzichte­lijke peloton elk kwartier passeren. Een Zesdaagse, maar dan in het zonnetje in plaats van in het Kuipke en met een segment van de beste wegrenners in plaats van pistiers, én gratis. Minpunt is de ingewikkel­de puntentell­ing, die ronde na ronde door elkaar wordt gegooid. Je moet al een tablet met excel bij de hand hebben om te kunnen volgen.

RENNERS

“Ik sta niet echt te springen om dat te doen, maar we zien wel wat het geeft. Ik heb vorig jaar zelfs niet gekeken”, aldus Greg Van Avermaet toen hij vernam dat hij vanaf vandaag een eerste keer start in de Hammer Series. De mening van Van Avermaet staat haaks op die van het merendeel van de andere renners. Twee uur

vollenbak koersen zoals bij de nieuweling­en. Veel renners uitgezonde­rd zij die het moeten hebben van een lange inspanning hebben er heimwee naar.

“Voor de renners zijn de Hammer Series ideaal om op te bouwen na een rustpauze of hoogtestag­e”, menen ploegleide­rs Dirk Demol en Rik Verbrugghe. “In de voormiddag een beetje trainen en dan ’s avonds twee uur amuseren zonder veel stress.”

Bij Mitchelton-Scott moesten ze zelfs renners ontgoochel­en omdat ze al met te veel waren. Aan Van Avermaet om zondag te evalueren of hij het toch leuk vindt.

PLOEGEN

Vorige week in Stavanger waren tien WorldTourp­loegen present: BMC, EF-Drapac, Lotto Soudal, Mitchelton-Scott, Quick.Step Floors, LottoNL-Jumbo, Sky, Sunweb, Trek-Segafredo, UAE Emirates present. Zij zijn de stichters en aandeelhou­ders van Velon, een joint venture die in 2014 werd opgestart om commerciee­l tegengewic­ht te bieden aan de almachtige Tourorgani­sator ASO. Met twaalf van de achttien WorldTourp­loegen - ook BoraHansgr­ohe en Bahrain-Merida staan op het wedstrijdb­lad - heeft de Hammer Serie van Nederlands­Limburg een aardig deelnemers­veld. De Franse ploegen FDJ Groupama en AG2R-La Mondiale ontbreken. Als landgenote­n willen zij ASO vooral niet tegen de borst stoten.

INKOMSTEN

Toeschouwe­rs, renners en ploegen tevreden én een vernieuwen­d concept. Blijft over pijler twee: nieuwe inkomsten aanboren.

“Er zijn een beetje inkomsten, maar nog niet om over te stoefen”, zegt Marc Sergeant van Lotto Soudal. Maar het is tenminste al niet verlieslat­end. Toen de tien Velonploeg­en in 2014 elk een bijdrage storten om het project op te starten, vreesden ze dat elk jaar te moeten herhalen. Het bleef bij die ene storting. Velon sloot mooie

Dirk Demol en Rik Verbrugghe, ploegleide­rs

‘‘Voor de renners zijn de Hammer Series ideaal om op te bouwen na een rustpauze of hoogtestag­e.”

Op de laatste dag wordt de ploegenach­tervolging gereden over 3 ronden van 12,4 kilometer. De ploegen starten in volgorde van de tussenstan­d na de vorige twee proeven. Het leidende team vertrekt 30 seconden voor het tweede team. Het derde team start 28 seconden na het tweede, het vierde 25 seconden na het derde enzovoort. Willen de ploegen de krachten bundelen om op de leiders te jagen en gaan ze daar voor stayeren, dan krijgen ze eerst een gele vlag als waarschuwi­ng, dan een oranje en bij een volgende overtredin­g volgt de uitsluitin­g. Het team dat als eerste de meet over rijdt, wint de Hammer Series. deals met onder andere Gopro statistiek­en en allerlei 360°-beelden zullen de komende dagen veel aan bod komen - en bleef zo zelfbedrui­pend.

De regio’s Nederlands Limburg, Stavanger en Hongkong die de Hammer Series organisere­n, betalen een mooi bedrag. Alle deelnemend­e ploegen krijgen een heel correcte startvergo­eding, meer dan in andere wedstrijde­n én ook naar de wensen van Patrick Lefevere.

De beperkte winst van Velon zou elk jaar bij wijze van dividend aan de tien ploegen kunnen worden uitgekeerd. Dat gebeurde nog niet. De ploegen willen die extra fondsen gebruiken om te herinveste­ren. Op termijn dromen ze in plaats van een Master Trio van een echte Master Serie met zeven à acht manches per jaar, en dus ook echte inkomsten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium