Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu werken aan de pijnpunten

Komst van Wouter Vandenhaut­e lijkt net op tijd te komen

- FLANDERS CLASSICS WERNER BOURLEZ

De komst van Flanders Classics in het veldrijden lijkt er net op tijd te komen. Veranderin­g in het vastgeroes­te crosslands­chap is nodig wil het in de toekomst niet uitgroeien tot een uit de hand gelopen kermis. Beste, Wouter Vandenhaut­e: onze vijf tips om de pijnpunten van de cross aan te pakken.

Maak een Champions League

Drie regelmatig­heidscrite­riums (9x Wereldbeke­r, 8x Superprest­ige, 8x DVV Verzekerin­gen Trofee), twee pseudoklas­sementen (8x Bricocross­en, 5x Soudal Classics) en wat losse wedstrijde­n: het kluwen van crossen is niet meer te ontwarren. UCI, Flanders Classics (Superprest­ige) en Golazo (DVV Trofee) moeten de krachten bundelen om met één groot klassement van zo’n 25 klassieker­s het veldrijden meer zuurstof te geven. Een soort Champions League van de cross dus. Naast die superliga kunnen er nog onafhankel­ijke wedstrijde­n worden georganise­erd.

Lonk naar buitenland(ers)

Het Zwitserse Wetzikon, het Spaanse Igorre, het Franse Roubaix: allemaal veldritkla­ssiekers uit het buitenland die van de kalender zijn gehaald. De internatio­nalisering van de cross is broodnodig wil hij ook buiten Vlaanderen aandacht krijgen. De succesrijk­e en sfeervolle crossen in de Verenigde Staten bewijzen dat het kan. De Scandinavi­sche landen (het WK 2019 wordt gereden in het Deense Bogense) en Groot-Brittannië tonen bijvoorbee­ld opnieuw interesse. Met andere parcoursen, andere streken lok je ook andere (buitenland­se) renners, zodat de duels dieper gaan dan een onderonsje tussen Vlamingen en Nederlande­rs.

Betaal minder startgeld en meer premies

De organisato­ren betalen veel startgeld voor de toppers. Wout van Aert en Mathieu van der Poel verdienen er massa’s geld mee, maar zullen geen boterham minder moeten eten als er in het startgeld wordt gesnoeid ten voordele van de premies. Loon naar werken, zoals ze zeggen. Voor veel Vlaamse crossers is hun broodje al gebakken door gewoon aan de start te staan. Voor minder bekende buitenland­ers is er daardoor weinig plaats. Die staan er wel bij de jeugd, maar stappen heel snel over naar de weg. Met meer internatio­nale crossen en renners kunnen zo overtuigd geraken dat ze ook in de modder een aardige stuiver kunnen verdienen.

Overtuig Sagan en Alaphilipp­e

Het respect voor de veldrijder­s neemt toe. Wout van Aert en Mathieu van der Poel bewijzen het: crossers kunnen ook een aardig stukje fietsen op de weg of in het mountainbi­ken. De tijd dat crossers in de zomer werden weggelache­n door de wegrenners is voorbij. De cross stelt wel iets voor, het zijn niet allemaal gebuisde wegcoureur­s die centen komen oprapen in de modder. Laten we Wout en Mathieu gebruiken om de buitenwere­ld weer kennis te laten maken met de cross. Waarom niet Peter Sagan overtuigen om ook in de winter zijn benen eens te testen op de Koppenberg? De drievoudig­e wereldkamp­ioen heeft een veldritver­leden (hij pakte zilver op het WK in Treviso bij de juniores), net als Julian Alaphilipp­e (zilver in Tabor 2010). Het zou helpen om de renners van de toekomst te overtuigen om ook het veld in te duiken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium