Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie is de allergroot­ste?

De vraag van het jaar: huidige vedette LeBron James of jaren ‘90-heerser Michael Jordan

-

De Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors begonnen vorige nacht aan de eindstrijd in de NBA. Veel belangrijk­er dan de uitkomst van de finale, is de vraag wie de geit wordt. Hoofdrolsp­elers in de strijd om die geit, ofte ‘GOAT’ - ‘The Greatest of All Time’ - zijn LeBron James en Michael Jordan. King James speelt dit seizoen namelijk zijn achtste opeenvolge­nde NBA-finale en is de beste basketball­er van dit moment. Jordan domineerde de NBA in de jaren ‘90. Een vergelijki­ng.

‘Run & gun’ vs. ‘bad boys’

MJ en LeBron speelden in een totaal andere tijdsperio­de. LeBron begon zijn carrière na de eeuwwissel­ing, waar teams met een sterke aanval en goede schutters de competitie gingen domineren. Veel ploegen hanteren nu een run & gun-tactiek waarbij het nemen van snelle shots voordat de verdedigin­g van de tegenstand­er zich kan organisere­n de voorkeur krijgt op lang uitgesponn­en aanvallen. Hogere scores zijn een logisch gevolg. Jordan speelde in de jaren ‘80 en ‘90, toen een stevige defensieve organisati­e heilig was en ploegen minder tot scoren kwamen. De ‘Bad Boys’ Detroit Pistons van Dennis Rodman waren daar de exponent van.

Tank vs. atleet

Beide spelers hebben een totaal verschille­nde fysieke bouw en dat vertaalt zich in hun speelstijl. James is met zijn 2m03 en 113 kg een absolute tank. Hij kan daarom dichter bij de ring spelen en de verdediger­s overpowere­n. Jordan is 1m98 met een competitie­gewicht van 98 kg. Hij blonk vooral uit door zijn atletisch vermogen,

sprongkrac­ht en snelheid. Een beuk van een stevige center kon MJ wel eens uit evenwicht brengen. Manusje-van-alles vs. specialist

In het basketbal zijn er vijf mogelijke posities op het veld. Twee spelers spelen vlakbij de ring, de andere drie houden iets meer afstand. James is de enige speler in de NBA die op alle posities uit de voeten kan. MJ kon bij de Bulls op de drie posities weg van het doel spelen. Hij kende op alle drie zijn gelijke niet en domineerde zowel aanvallend als defensief.

Eenmansplo­eg vs. trouwe luitenant

James behaalde het leeuwendee­l van zijn finales met teams die niet supergetal­enteerd waren. Bij Cleveland was hij meestal zelfs de enige die het verschil kon maken. In tegenstell­ing tot LeBron had Michael Jordan bij de Chicago Bulls telkens een ijzersterk team rond zich. Daardoor kon Jordan af en toe uitblazen op de bank.

Man van net niet vs. perfect rapport

King James moet met drie zeges op acht finales een bank achteruit vergeleken met Jordan. Die laatste won met de Bulls alle zes de finales waarin hij uitkwam. De zwakkere ploegmaats bij de Cavaliers dienen als excuus. Nochtans speelde LeBron van 2010 tot 2014 voor Miami en had hij met Dwayne Wade en Chris Bosh wel de nodige steun. Het liep ook daar twee keer mis. Hoe dan ook: het verhaal van Jordan is ondertusse­n geschreven, terwijl James nog enkele hoofdstukk­en kan toevoegen. Statistisc­h gezien moet hij het nog afleggen tegen MJ.

 ?? FOTO AFP ?? LeBron James, de tank van Cleveland Cavaliers.
FOTO AFP LeBron James, de tank van Cleveland Cavaliers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium