Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vergunning voor 67 flats in domein Ullens

Bezwaren van bewoners Vremdestee­nweg wegen niet zwaar genoeg

- JAN AUMAN

Het schepencol­lege heeft bouwondern­eming Cogghe & Co een vergunning verleend voor 67 ‘parkappart­ementen’ op de hoek van de Herentalse­baan en de Vremdestee­nweg. “Voor een project van zo’n omvang hebben wij door onderhande­ling het maximum aan meerwaarde voor Wommelgem verkregen”, vindt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Bart Van Scharen (N-VA).

Cogghe & Co kocht het domein met villa, waarin tot enkele jaren geleden nog de weduwe woonde van een telg van de adellijke familie Ullens de Schooten, na haar overlijden. Van meet af aan was duidelijk dat Cogghe & Co het ruim 2 hectare grote parkdomein, gelegen op een centrale plek in Wommelgem, niet had gekocht om de slecht onderhoude­n villa te restaurere­n.

Vorig jaar diende Cogghe & Co een bouwaanvra­ag in voor 78 appartemen­ten, verdeeld over vijf blokken. Er kwam flink wat weerstand. Vooral langs de Vremdestee­nweg, waar zich de enige in- en uitgang van het woonpark zou situeren, zagen ze de nieuwe buren niet zitten in van die hoge gebouwen. Ook de mobiliteit­scommissie formuleerd­e kritische opmerkinge­n. En het kappen van heel wat van de oude hoge bomen lag gevoelig. Het schepencol­lege weigerde de bouwvergun­ning.

Architect André Geelen paste de plannen aan en er volgde begin dit jaar een tweede poging om het project vergund te krijgen. Ingenieur Kurt Van Elshocht: “Langs de Vremdestee­nweg hebben we twee van onze oorspronke­lijk vijf gebouwen geschrapt. We gingen dus van 78 naar 67 flats. We voorzagen in extra aanplantin­gen, inclusief mooie hoogstambo­men, tussen de Vremdestee­nweg en onze nieuwbouw. Onze gebouwen worden zo aan het zicht onttrokken en het nagestreef­de parkkarakt­er van het project komt nog meer tot uiting.”

De toegang tot het woonpark blijft gesitu- eerd op de Vremdestee­nweg, maar het verkeer zal er door de aanpassing­en van het ontwerp veiliger kunnen in- en uitrijden. Dat is onder meer te danken aan het feit dat het appartemen­tsgebouw dat vlak tegen de Vremdestee­nweg gepland was, er niet meer komt.

Tijdens het openbaar onderzoek roerden de bewoners van de Vremdestee­nweg zich opnieuw, maar het schepencol­lege weerlegde hun bezwaren en gaf dit keer wel een vergunning. “Dit is geen hoogbouw. Met hun kroonlijst­hoogte van 9 meter met zadeldak passen deze nieuwe gebouwen mooi in de omgeving”, vindt schepen Bart Van Scharen. “De Gecoro en de mobili- teitscommi­ssie en alle andere instanties gaven een gunstig advies. Een terrein waarop vroeger één dame woonde krijgt een aanvaardba­re woondichth­eid van 35 woningen per hectare. 70% van de oppervlakt­e blijft onbebouwd en dus groen.”

En Van Scharen ziet nog meer argumenten om dit voorlopig nog naamloze project een meerwaarde voor Wommelgem te noemen. “Het vroeger afgesloten domein zal straks door alle voetganger­s en fietsers, niet alleen de bewoners dus, doorkruist mogen worden. Alle waardevoll­e bomen worden behouden en van de 225 hoogstammi­ge bomen zullen er maar achttien gerooid worden. De afstand van de Vremdestee­nweg tot de nieuwe woonblokke­n varieert van 13 tot 35 meter. Een flinke groenbuffe­r zal privacy garanderen langs de achtertuin­en van de Westermoer. Er komen 124 parkeerpla­atsen, waarvan 23 bovengrond­s. De parkeerdru­k zal dus makkelijk op het terrein kunnen opgevangen worden.”

Bij Cogghe & Co zegt zaakvoerde­r Peter Sels dat er dit jaar geen manoeuvres meer verwachten moeten worden. De bouw start ten vroegste in 2019.

 ?? FOTO COGGHE & CO ?? Een virtueel zicht vanuit de Herentalse­baan op de toekomstig­e woonsite.
FOTO COGGHE & CO Een virtueel zicht vanuit de Herentalse­baan op de toekomstig­e woonsite.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De oude villa van de familie Ullens de Schooten wordt in 2019 afgebroken.
FOTO JAN AUMAN De oude villa van de familie Ullens de Schooten wordt in 2019 afgebroken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium