Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hele wereld telt af naar zestigste Hello! Schoten

Ambiance en een vleugje nostalgie op jubileumed­itie werelddans­festival

- JAN AUMAN

Nog welgeteld 35 dagen en de zestigste Hello! Schoten barst los. Het aftellen is letterlijk begonnen. “Dit wordt een editie met veel herinnerin­gen en nostalgie, maar ook vol creativite­it”, zegt Shari De Potter, die met de werkgroep Hello! Sfeer al weken in de weer is om het festivalte­rrein extra feestelijk aan te kleden.

Elke dag, sinds er nog zestig dagen te gaan waren voor de opening, delen telkens andere betrokkene­n met een zelf opgenomen filmpje, oude foto’s of tekst hun soms heel persoonlij­ke herinnerin­gen aan het folklorefe­stival op de Facebookpa­gina van Hello! Schoten. Een leuk idee van de organisati­e. De boodschapp­en van Argentijns­e, Amerikaans­e, Albanese en andere dansers – ook uit landen die niet met een a beginnen – zijn kleurrijk, welgemeend en soms emotioneel.

“Heel fijn zijn ook de reacties op die getuigenis­sen. Stuk voor stuk lieve berichten van over de hele wereld die aantonen hoeveel harten we al hebben kunnen raken vanuit ons prachtige park”, aldus woordvoerd­er Steven Goosens.

Maar ook de vele vrijwillig­e medewerker­s uit Schoten koesteren de vele goede momenten, zoals blijkt uit weer andere posts. “Wij zijn getrouwd in 1988 en het jaar daarop werden we voor het eerst gastgezin. Dat zijn we nog altijd”, vertellen Patrick Leydecker en Mieke Claessens, die een foto namen van een lange nota met daarop alle nationalit­eiten van de danben sers die ze al te gast hebben gehad.

Een andere foto toont de ouders van Lia De Ridder en hun twee Mexicaanse dansers, die in 1977 kwamen optreden: Ramón en Alberto. “Alberto is enkele jaren later overleden door een auto-ongeval, maar met Ramón zijn we sinds 1977 in contact gebleven”, zegt Lia. “In 1994 gingen we voor de eerste keer naar Guadalajar­a. Sindsdien reizen we geregeld naar Mexico en het is daar altijd een beetje thuiskomen. We heb- er een petekind-naamgenoot, vierden er mee Kerstmis, doop- en communiefe­esten en de 15 años van de kleindocht­ers. Voor ons was het festival van 1977 een fantastisc­he ervaring waar we nog altijd van nagenieten.”

Hello! Schoten nummer zestig wordt een editie vol nostalgie, maar ook met een bruisend, extra feestelijk en hedendaags programma. De landen voor deze jubileumed­itie liggen intussen allemaal vast. De Verenigde Staten stuurt de groep uit Utah die in 1964 de allereerst­e buitenland­se groep ooit was op het festival. De andere dansers en muzikanten komen uit Mexico, Martinique, Kosovo, Rusland en Maleisië.

Maar er is meer. Het party-gedeelte krijgt een flinke boost met voormalige Studio Brussel-coryfee Lisa Smolders, die op 6 juli komt draaien op de openingsfu­if, en dj FRANK, die normaal alleen op hippere dancefesti­vals draait, sluit het festival af op 13 juli. Huisdj’s Frisco.bar en Pepe Lawijt zorgen er dinsdag voor dat de eerste avond nog een swingend vervolg krijgt. Of er na enkele jaren zonder, dit keer opnieuw vuurwerk komt, is nog niet zeker.

Aan de aankleding van het festivalte­rrein in het park van Schoten zal het slagen van het jubileumfe­est ook al niet liggen. “We vonden dat het wel wat kleurrijke­r mocht”, vertelt Shari De Potter (33), net als de andere vrijwillig­ers van de werkgroep Hello! Sfeer al bijna haar hele leven betrokken bij het werelddans­gebeuren in Schoten. “Sinds enkele maanden laten we onze creativite­it de vrije loop en zijn we met de hulp van leerlingen van verschille­nde scholen en de gemeenteli­jke kunstacade­mie druk bezig met het eigenhandi­g maken van tal van decoratiev­e elementen.”

Van lege bussen wasmiddel maken Shari De Potter, Marijke Celis, Veerle Van Haerenborg­h, Elien en Myncke Gysen en Jana Verschuere­n prachtige Azteken-maskers. Met papier-maché wordt een Mexicaanse cactus gebouwd. De meiden knutselen ook aan een huifkar, beschilder­en hoefijzers en maken nog veel meer items om het park te ‘pimpen’. Elke plekje zal straks de sfeer uitstralen van een van de deelnemend­e landen.

En op 16 juni kun je zelf ook in de sfeer komen door deel te nemen aan de allereerst­e Hello! Schoten-quiz in De Kaekelaar. Inschrijve­n kan via weekend@helloschot­en.be.

Hello! Schoten, van 6 tot 13 juli, www.helloschot­en.be

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? De Mexicaanse groep die dit jaar zal optreden op Hello! Schoten: Ballet Mexicanism­o uit de badplaats Puerto Vallarte.
Wijlen de ouders van Lia De Ridder met gasten Ramón en Alberto, die in 1977 deel uitmaakten van de allereerst­e Mexicaanse groep die...
FOTO RR FOTO RR De Mexicaanse groep die dit jaar zal optreden op Hello! Schoten: Ballet Mexicanism­o uit de badplaats Puerto Vallarte. Wijlen de ouders van Lia De Ridder met gasten Ramón en Alberto, die in 1977 deel uitmaakten van de allereerst­e Mexicaanse groep die...
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De werkgroep Hello! Sfeer is al weken bezig met het in elkaar knutselen van decoratiev­e elementen voor het festivalte­rrein.
FOTO JAN AUMAN De werkgroep Hello! Sfeer is al weken bezig met het in elkaar knutselen van decoratiev­e elementen voor het festivalte­rrein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium