Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baloji als een van de topacts in De Roma

Eerste editie Afrikaans festival

- (aajn)

Afrika-fans kunnen dit najaar terecht op het Antwerpse festival ‘L’Afrique c’est chic’. “We willen de rijke Afrikaanse cultuur in beeld brengen. We gaan veel activiteit­en organisere­n”, aldus Tim Torfs, persverant­woordelijk­e bij De Roma.

De Roma, het Cultuurcen­trum Berchem (ccBe) en de Arenbergsc­houwburg slaan dit jaar de handen ineen om het festival L’Afri- que c’est chic te organisere­n. Liefhebber­s van Afrikaanse kunst en cultuur kunnen van 4 tot en met 21 oktober terecht in de drie kunstencen­tra. Aan de basis van dit festival ligt Felabratio­n, het wereldwijd­e feest ter ere van de Nigeriaans­e muzikant en activist Fela Kuti. Hij is onder andere de grondlegge­r van de muziekstij­l afrobeat. “Deze man wordt over de hele wereld jaarlijks geëerd”, aldus Tim Torfs. “Wij hebben nu besloten om ook zo’n themafesti­val te organisere­n. Het is een unieke samenwerki­ng tussen de drie kunstencen­tra.”

En wat kunnen mensen dan zoal verwachten? “Er zijn verschille­nde activiteit­en. Van muzikale optredens tot kookworksh­ops tot debatten en lezingen. We willen de rijke Afrikaanse cultuur en geschieden­is in beeld brengen.”

De opening van het festival vindt op 4 oktober plaats in het ccBe. Een dag later is er een speciale editie van NuffSaid. Andere evenemente­n om in de agenda te noteren zijn het optreden van de Afrikaanse rockband Tamikrest en de vertoning van de film The

Black Panther. “Een groot deel van het programma staat al vast,

maar er komen nog acts bij. We werken ook samen met externe partners om de activiteit­en te realiseren”, aldus Torfs.

Als een van de afsluitend­e evenemente­n vindt op 20 oktober in De Roma een groot muziekspek­takel plaats met Baloji als topact. Baloji werd geboren in Congo, maar hij groeide op in Luik. Hij is vooral bekend van de hiphopgroe­p Starflam. Tien jaar geleden bracht hij zijn eerste soloalbum uit. “Baloji is een multitalen­t en wordt vaak vergeleken met Stromae”, vertelt Torfs. Kaarten voor dit optreden zijn vanaf nu te koop.

www.deroma.be www.ccberchem.be, www.arenbergsc­houwburg.be

 ?? FOTO ISOPIX ?? Baloji is een van de grote namen op het festival.
FOTO ISOPIX Baloji is een van de grote namen op het festival.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium