Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij varen nooit verder dan Nederland”

- (kma)

Matthias Pols (17) uit Grobbendon­k heeft zijn vrienden uitgenodig­d op het jacht van zijn vader. Ze zonnen op het dek en duiken in het water. Toch weet Matthias niet of hij zelf later wil gaan varen.

Als Matthias zijn vrienden uitnodigt, zou je wel gek zijn om thuis te blijven. Klaas Vermunicht (18), Jens Mertens (18) en Senne De Fré (18) uit Poederlee (Lille) en Dien Vaneysendy­ck (18) uit Vorselaar liggen languit op het dek van de Seapearl te chillen en te babbelen. Af en toe nemen ze een frisse duik in het water.

Lievelings­haven aan het MAS

De boot van Matthias’ vader is een motorjacht met twee motoren van 600 pk. “Als ik met mijn familie ga varen, blijven we meestal op de Vlaamse kanalen of we varen naar Zeeland in Nederland”, vertelt hij. “Mijn lievelings­haven is de jachthaven van Antwerpen in het Willemdok, midden in het oude centrum van Antwerpen, met zicht op het MAS. Daar stap je van boord en zit je direct op leuke caféterras­sen in de stad. Er is van alles te zien. Mijn lievelings­haven in Nederland is Port Zélande in Ouddorp, vlak bij Center Parcs. Daar is ook veel te zien.”

Sommige vrienden hebben al eens een week meegevaren met Matthias en zijn familie. “Het is leuk, maar het is ook wel want de verplaatsi­ng over het water gaat traag. Je bent tamelijk lang onderweg. Dit jacht kan met zestig kilometer per uur varen, maar in vergelijki­ng met een verplaatsi­ng met de wagen is dat traag. Daarom word je ook rustig aan boord. Je ziet alles vanuit een ander oogpunt”, vertelt Matthias.

Zelf weet hij nog niet of hij later zijn stuurbreve­t gaat halen. “Eerst mijn autorijbew­ijs”, zegt hij lachend. “En dan alles op mijn studies zetten. Dan zal er niet veel tijd blijven om te varen. Daarna zien we wel hoe het loopt. Nu genieten we van de mooie momenten samen.”

Blijven slapen aan boord doen de jongelui niet vandaag. “Straks rijden we allemaal naar huis.”

slow holiday,

 ??  ?? Een vriendenfe­estje op de boot van Matthias’ vader.
Een vriendenfe­estje op de boot van Matthias’ vader.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium