Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duikclub All Stars haalt mosselstoe­l boven

- (kma)

Duikclub All Stars uit Berchem telt zo’n zestig leden. Ze demonstree­rden in het troebele water van het Albertkana­al en haalden zowaar een met zoetwaterm­osseltjes gedecoreer­de terrasstoe­l boven.

De terrasstoe­l behoorde in een vorig leven waarschijn­lijk toe aan bar en resto ’t Boothuys naast de jachthaven. “Wij duiken vooral in de Oostersche­lde en de put van Ekeren. Duiken in een jachthaven is minder interessan­t voor ons, omdat het zicht hier heel slecht is. Je zit met een zandonderg­rond met slijk”, legt Johan Verschoren (60) uit. “En het is hier slechts 2,5 meter diep.

Het buitenseiz­oen van de All Stars is begonnen met enkele prachtige zomerse weken. “Van september tot eind juni trainen we in een zwembad in Borgerhout. Vanaf april-mei beginnen we ook buiten te duiken. Het is al een heel goeie meimaand geweest. De watertempe­ratuur hier in het Albertkana­al bedraagt ongeveer 21 graden. In de Oostersche­lde zitten we nu met temperatur­en rond de 15 graden.”

Een met mosselen gepimpte stoel is een leuke vondst, maar de leden doken al spectacula­irdere dingen op, zoals een anker in de Oostersche­lde of zelfs een complete patrijspoo­rt in Egypte. Hoe je zoiets zwaars boven krijgt? “Daarvoor gebruiken we zweefballo­nnen. Maar je kan zelf ook zo’n zweefballo­n maken met een plastieken winkeltas.”

Duiken blijft een bijzonder populaire watersport in het Antwerpse, met de nabijheid van de Oostersche­lde en het Grevelinge­nmeer. “Ik schat dat hier in provincie zo’n zestig duikclubs zijn”, zegt Verschoren. “Ook het jeugdduike­n doet het goed.”

Standbeeld­en onder water

In de put van Ekeren staan zelfs standbeeld­en onder water als attractie. “Wist je dat in het Zilvermeer in Mol zelfs een kasseiweg langs een beeldengal­erij loopt onder water, allemaal voor de duikers? Het summum voor velen blijft wrakkendui­ken”, zegt Johan. “Mijn mooiste duikervari­ng op dat vlak is de SS Thistlegor­m, een Brits schip dat op 6 oktober 1941 zonk in de Rode Zee nadat het gebombarde­erd was door twee Duitse bommenwerp­ers. Tijdens een vakantie in Egypte ben ik er eens gaan duiken. Er staat zelfs nog een locomotief aan boord en er zitten nog negen kanonnen in. De Thistlegor­m was een bevoorradi­ngsschip. Dat moet je als duiker eens gezien hebben, vind ik.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De All Stars met hun vondst.
FOTO MIA UYDENS De All Stars met hun vondst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium