Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je kan het zo duur maken als je zelf wilt”

- (kma)

Ruben Peeters (22) uit Grobbendon­k is freestyle jetskiër en doet ook aan waterski. Op zijn achttiende had hij al zijn beperkt (voor kanaalvaar­t) en algemeen (voor de Schelde, boeien en getijdenwa­ter) vaarbewijs op zak.

“Ik ben hier eigenlijk in de jachthaven van Massenhove­n begonnen, trok dan naar Viersel en nu is het haventje van het Albertkana­al in Grobbendon­k onze vaste uitvalsbas­is”, vertelt Ruben. “Daar vind ik het heel gezellig. Ook in Viersel is een vaarschool.”

Ruben beoefent met freestyle een spectacula­ire discipline in het jetskiën. “Vroeger deed ik ook competitie mee. Ik doe vooral oldschool freestyle, waarmee ik bedoel dat ik mijn tricks en stunts vooral onder water doe. De huidige freestyler­s vertonen hun acrobatie meer in de lucht.”

Zijn favoriete stek om te jetskiën in het Antwerpse is de zwaaikom van Oelegem. “Daar ligt een boeienparc­ours en kan je tegen elkaar racen. Het is ook een goeie plek om te wakeboarde­n.”

Rustig varen is goedkoper

Watersport, zeker gemotorise­erde watersport, is duur. “De brandstofp­rijzen liggen hoog en wie wedstrijde­n vaart, moet bijna jaarlijks een nieuwe motor steken. Het competitie­materiaal is duur in vergelijki­ng met wat er te winnen valt.”

Toch relativeer­t Ruben ook. “Een grote krachtige jetski zuipt negentig liter per uur als je goed doorvaart. Maar als je tegen een gewoon tempo vaart, verbruikt hij maar 35 liter per uur. Wie gewoon recreatief wat wil jetskiën, kan met een Seagull Spark een hele dag rustig varen met een verbruik van 35 liter per dag. Dat type jetski is qua prijs-kwaliteit zeer interessan­t voor de recreant, en daar haal je ook snelheden van 85 kilometer per uur mee, als je dat wilt. Zo’n Seagull Spark kost tussen de 7.000 en 8.000 euro. Een extreem uitgebouwd­e jetski – je kan die net als een auto ‘tunen’ – kan rond de 60.000 euro kosten. Maar dat is als je er allemaal andere onderdelen insteekt. Je maakt je hobby dus zo duur of goedkoop als je zelf wilt.”

Milan (8), Mauro (6) en Marie (3) Jansegers uit Aartselaar zijn met hun mama Wendy stille genieters aan de waterrand. Zij vinden het geweldig om het water te zien opspatten.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Ruben Peeters met Milan (8), Mauro (6) en Marie (3) Jansegers en Wendy (32).
FOTO MIA UYDENS Ruben Peeters met Milan (8), Mauro (6) en Marie (3) Jansegers en Wendy (32).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium