Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chef-kok serveert feestmaal in de kerk

De Schone van Boskoop van Wouter Keersmaeke­rs wordt 25 jaar

- JOHAN VAN BAELEN

Chef-kok Wouter Keersmaeke­rs wilde eens zot doen voor de viering van zijn zilveren jubileum in restaurant De Schone van Boskoop. Dus kookt hij twee keer voor honderd gasten in de kerk naast de deur. Een optreden van EricssonDe­lcroix maakt het feest af.

Wouter Keersmaeke­rs heeft het perfecte evenwicht gevonden om zijn job met passie te blijven volhouden. Rust en inspiratie haalt hij uit het organisere­n van het tweejaarli­jks food- en musicfesti­val Konfijt. Logisch dus dat ook de 25ste verjaardag van De Schone van Boskoop een beetje die richting zou uitgaan. “Ik wilde eens gek doen”, zegt Wouter, die zichzelf een pleziertje wil gunnen. “Daarom heb ik mijn buren gepolst om bij hen een feestje geven”, gaat hij verder, wijzend naar de moderne evangelisc­he kerk.

“Met de hulp van burgemeest­er Koen T’Sijen (PRO,

red.) kreeg ik vrij snel toestemmin­g. Als wederdiens­t vroegen de verantwoor­delijken me om een paar keer te koken voor Potje Gekookt, een eetclub voor oudere alleenstaa­nden in de parochie. Dat heb ik al één keer gedaan en het was geweldig.”

Eters in de kerk “De kerk is niet ingericht om voor honderd mensen te koken. Dat doen we dus in onze

keuken en we brengen het eten in thermische boxen naar de kerk. Van de ontvangstr­uimte maken we een keuken om de borden te dresseren. Om het sacrale een beetje weg te halen, hangen we werk van de Boechoutse kunstenaar Kevin Toelen op. We lichten de kerk speciaal uit en tussen de gerechten spelen Ericsson en Delcroix zachte folkmuziek.”

“Voor het menu grijp ik terug

Wouter Keersmaeke­rs

Chef De Schone van Boskoop naar mijn allereerst­e kaart van vijfentwin­tig jaar geleden. Dat begint met rode barbeel met lauwe, gemarineer­de tomaten, gevolgd door Oostersche­ldekreeft met asperges en lamsoor. Dan is er duifje met gegrilde sla en compote van jonge ui en tot slot melklam met meisavooi.”

Alleen het dessert, rozen en frambozen, is van recentere datum. Gault&Millau kroonde het tot dessert van het jaar 2017.

“Je ziet dat ik toen al bezig was met vergeten groenten”, zegt de pionier op dat vlak. “De naam van het restaurant verwijst trouwens naar een bijna vergeten stoofappel. Het stond hier ooit vol met appelbomen, maar we kozen ook voor de naam De Schone van Boskoop omdat die poëtisch klinkt.” De ‘schone’ is verwerkt in alle versnaperi­ngen bij de koffie na het diner.

Niet meer roken

Net als het diner overspanne­n ook de ervaringen van de chef een kwarteeuw. “Er is veel veranderd. 70% van onze klanten boekt nu online, vroeger ging dat per telefoon en fax. Er is gelukkig een rookverbod gekomen en mensen drinken minder alcohol. Ik vind het ook positief dat de omgang met de klanten losser is geworden. Ze zijn assertieve­r en zeggen wat ze ervan vinden. Dat juich ik toe. Een wat moeilijke tendens zijn de allergieën en de diëten die mensen zich zelf opleggen. Je hebt vegetariër­s, maar ook mensen die geen zetmeel eten of geen vet. Als kok vind ik dat niet erg. Maar als ambassadeu­r van Zucsu vind ik het erg dat een miljoen diabetespa­tienten moeizamer bediend worden dan vegetariër­s.”

Het verliezen van een Michelinst­er was kwalijk. “Maar dankzij ons zeer trouw cliënteel zijn we daarover geraakt. Ik bekijk het positief. Ik had 19 jaar lang een ster en restaurant­gids Gault &Millau geeft me 17 op 20 en dat sinds 2007. Online-gids Foodtaster gaf me 84 op 100. Dat sterkt me.”

Vrijdag 8 en zaterdag 9 juni om 18.30u, evangelisc­he kerk, Appelkants­traat 2, Boechout. Vijfgangen­menu inclusief aperitief, koffie en dranken: 175 euro. Info via info@deschoneva­nboskoop.be

“Voor het menu grijp ik terug naar mijn allereerst­e kaart van vijfentwin­tig jaar geleden.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Wouter Keersmaeke­rs voor het altaar. Toevallig lag de Bijbel open op dat andere feest, de bruiloft in Kana.
FOTO JOREN DE WEERDT Wouter Keersmaeke­rs voor het altaar. Toevallig lag de Bijbel open op dat andere feest, de bruiloft in Kana.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium