Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Door dit project daalt onze CO2-uitstoot al tegen 2020 met 20%”

Janssen Pharmaceut­ica legt als eerste slim netwerk aan van verwarming­sbuizen aangeslote­n op geothermie

- MARC HELSEN

Janssen Pharmaceut­ica is in Beerse begonnen met de aanleg van het eerste industriël­e warmtenet van de vierde generatie in Vlaanderen. Dit 3,5 km lange netwerk van buizen gaat ervoor zorgen dat elk bedrijfsge­bouw water kan binnenhale­n van drie verschille­nde temperatur­en: 30, 70 en 90 graden. Op die manier wordt elke kubieke meter water driemaal gebruikt en gaat er geen warmte meer verloren.

Straks koppelt Janssen dit systeem ook nog eens aan op 90 graden heet water, gewonnen uit geothermie. De boring voor de 3,5 km diepe put daarvoor begint in januari.

3,5 km aan buizen

Maar eerst zal de bedrijfssi­te van Janssen Pharmaceut­ica in Beerse er de volgende twee jaar uit zien als een werf. Gisteren werd begonnen met het in de grond stoppen van het drieledige buizensyst­eem voor het warmtenet. De sleuf is 4 meter diep en 850 meter lang.

“Maar na die twee jaar stopt het niet, in de volgende jaren zullen we de installati­es steeds verder aanpassen en optimalise­ren”, zegt Marijke Anthuenis, projectlei­dster bij Janssen.

Warmtenett­en worden een belangrijk element om de klimaatdoe­lstellinge­n te bereiken. Maar alle huidige en geplande warmtenett­en in Vlaanderen zijn van de tweede en derde generatie. Een warmtenet van de vierde generatie, zoals nu bij Janssen in de grond wordt gestopt is een prizijn meur voor Vlaanderen. Op deze industriël­e schaal zelfs in Europa.

Evenveel energie als stadje

Warmtenetw­erken van de vierde generatie wenden water op lagere temperatur­en aan. Op die manier kunnen restwarmte en hernieuwba­re warmte perfect benut worden. Door de intelligen­te sturing van het gehele systeem wordt zoveel mogelijk energie uit het verwarming­swater gehaald.

Janssen kan elke besparing in energiefac­tuur gebruiken want, ondanks doorgedrev­en inspanning­en voor energiebes­paring, verbruikt Janssen in België evenveel elektricit­eit als 38.000 gezinnen. Ook het aardgasver­bruik voor de verwarming is er erg hoog.

Stef Heylen, CEO van Janssen Pharmaceut­ica: “Door aardwarmte te combineren met het warmtenet zal de CO2–uitstoot van Janssen in België tegen 2020 al met 20% dalen. Later tot 30%. Hiermee besparen we 15.900 ton CO2 en werken we volop mee aan het realiseren van de klimaatdoe­lstellinge­n. Tegen 2050 worden al onze gebouwen dan voorzien van 100% hernieuwba­re energie. Ik ben er trots op omdat dit aantoont hoe ons bedrijf in de maatschapp­ij staat. De uitrol van dit buizennetw­erk én het boren van de put voor diepe geothermie kosten ons 40 miljoen euro, maar dit noem ik duurzaam investeren. We willen onze ervaringen gerust delen met andere bedrijven.”

Vlaams warmteplan

Bart Tommelein (Open Vld), Vlaams minister van Energie woonde gisteren de start van de werken bij: “Een warmtenet dat groene warmte vervoert, past perfect in de filosofie van het Vlaamse Warmteplan. Janssen Pharmaceut­ica bewijst vandaag dat het kan: diepe geothermie verbinden met een warmtenet. Dat de warmte met verschille­nde temperatur­en tegelijk ‘slim’ zal worden ingezet voor de industriël­e processen én de verwarming van de gebouwen, maakt de primeur voor Vlaanderen compleet. We hopen dat nog Vlaamse bedrijven geïnspiree­rd geraken door dit voorbeeld.”

Tommelein merkte ook op dat Janssen als eerste Vlaams bedrijf inschreef op geothermie. Omdat de condities voor diepe boringen in de Kempen gunstig zijn. Vlaanderen investeert mee 7,5 miljoen euro in het project, onder meer door de verzekerin­gsrisico’s te garanderen, mocht het mislopen met die diepe boring. Ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeli­ng gaf geld.

Stef Heylen

CEO Janssen

‘‘We willen onze ervaringen gerust delen met andere bedrijven.’’

4.000 werknemers

De bedrijfssi­te in Beerse is de grootste Janssen-site in België. Het bedrijf doet er aan onderzoek en ontwikkeli­ng, heeft er twee farmaceuti­sche fabrieken en huisvest er tal van globale ondersteun­ende diensten, samen goed voor zo’n 4.000 medewerker­s. Janssen telt in ons land in totaal meer dan 5.200 medewerker­s, verspreid over verschille­nde sites in Beerse, Geel, Olen, Merksem en La Louvière.

 ?? FOTO RR ?? Een schematisc­h overzicht van hoe het warmtenet werkt.
FOTO RR Een schematisc­h overzicht van hoe het warmtenet werkt.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? De werken voor de aanleg van het eerste industriël­e warmtenet van de vierde generatie in Vlaanderen zijn volop aan de gang.
FOTO BERT DE DEKEN De werken voor de aanleg van het eerste industriël­e warmtenet van de vierde generatie in Vlaanderen zijn volop aan de gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium