Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verkrachti­ng is meestal niets meer dan slechte seks”

Feministe van het eerste uur schokt met pleidooi voor lichtere straf voor seksueel geweld

- PETER MIJLEMANS

Germaine Greer, ’s werelds meest uitgesprok­en feministe, doet wel vaker straffe uitspraken. Maar met haar uitspraak dat verkrachti­ng een overroepen misdrijf is dat te zwaar wordt bestraft, lijkt ze een stap te ver zijn gegaan. Zelf werd Greer gewelddadi­g verkracht toen ze 18 was. Ze deed zelfs geen aangifte. “Vrouwen zijn na verkrachti­ng niet vernietigd. We zijn geërgerd, meer niet.”

“Er wordt ons verteld dat verkrachti­ng een van de meest gewelddadi­ge misdaden ter wereld is. Dat is bullshit: de meeste verkrachti­ngen leiden tot geen enkele verwonding.”

Germaine Greer (79) schuwde de straffe woorden niet tijdens haar lezing. Greer is bezig aan een tournee in Groot-Brittannië, een voorbode van haar nieuwe boek On Rape, dat in september verschijnt. Ze leek zelf wel te beseffen dat haar uitspraken in deze #MeToo-tijden slecht zouden vallen. “Ze gaan me lynchen voor wat ik zeg”, voorspelde ze.

Ze kreeg sneller gelijk dan ze gedacht had. De lezing van de Australisc­he schrijfste­r kwam zo hard aan op het kunstenfes­tival in HayOn-Wye waar ze te gast was, dat een deel van de vrouwen in het publiek geschokt opstapte. Maar Greer ging onverstoor­baar verder in haar uiteenzett­ing dat verkrachti­ng overdreven wordt als gewelddadi­g misdrijf. In de meeste gevallen is het gewoon “lui, onzorgvuld­ig, ongevoelig”.

“Telkens wanneer een man bij zijn uitgeputte vrouw kruipt en zijn huwelijksr­echten oplegt, is hij haar aan het verkrachte­n. Voor een rechtbank kan je daar niet veel mee. In plaats van verkrachti­ng te zien als een uitzonderl­ijk gewelddadi­ge misdaad – wat sommige verkrachti­ngen zijn – kan je het beter bekijken als slechte seks. Zonder communicat­ie, tederheid en liefde.”

Tegen schenen schoppen

Nu wist haar publiek wel dat Greer graag tegen de schenen schopt. Als boegbeeld van de tweede feministis­che golf in de jaren zeventig is ze even geliefd als omstreden. Dat is al zo sinds haar eerste boek, The Female Eunuch, waarin ze brandhout maakt van termen als vrouwelijk­heid en vrouw-zijn, omdat die enkel het feit verhullen dat de rol van vrouwen in de maatschapp­ij beperkt is tot het vervullen van de fantasie van mannen. Streven naar gelijkheid tussen man en vrouw vindt ze onzin. In haar ogen is het niet meer dan assimilati­e, waarbij vrouwen niets meer zijn dan onvrije mannen. De bevrijding van de vrouw moet zich richten op de eigen waarden en prioriteit­en, in plaats van die van de man te kopieren. Die stelling leverde haar in het verleden al bakken kritiek op vanuit feministis­che hoek. Het is net die controvers­e rond haar persoon die een deel van haar publiek lokt – dat het vooral oneens

met haar is. Tien bruggen te ver

Maar de uitspraken over verkrachti­ng waren ook voor dat publiek tien bruggen te ver. Het leidde tot een storm op sociale media. Germaine Greer werd in de hoek gezet als “iemand die verkrachti­ng goedpraat” en “die de slachtoffe­rs ervan een mes in de rug steekt”. Ook parlementa­iren schaarden zich achter de algemene veroordeli­ng. Priti Patel, opkomend politiek talent van de Conservati­eve partij in Groot-Brittannië, reageerde ontdaan. “Deze uitlating zijn een kaakslag voor

slachtoffe­rs van zware misdrijven zoals verkrachti­ng. Er moet zero tolerance zijn voor seksueel geweld.”

Veel medelijden toonde Greer tijdens haar lezing niet voor slachtoffe­rs. Ze trok openlijk in twijfel dat 70% van de slachtoffe­rs posttrauma­tische stress zou ervaren. Dat cijfer zette ze af tegen de 20% van de oorlogsvet­eranen die eraan lijden. “Op dat moment denk je toch: ‘wat ben ik in ’s hemelsnaam aan het vertellen’. Dat iets wat geen wonde of litteken nalaat bij vrouwen meer kwaad doet dan je vriend door een explosief uit elkaar gereten te

Germaine Greer

Brits feministe “Jullie willen misschien geloven dat een penis een dodelijk wapen is en dat alle vrouwen in doodsangst leven voor dat wapen. Dat is onzin.”

zien worden.” En meteen gooide ze haar eigen leven op tafel. “Toen ik 18 jaar was, ben ik gewelddadi­g verkracht door een rugbyspele­r. Half bewusteloo­s geslagen. Ik heb geen aangifte gedaan. Waarom niet? Ik was niet kwaad genoeg. En dat ben ik nog altijd niet.”

200 uur werkstraf

Verkrachti­ng wordt onterecht als ziekelijk bekeken, zei ze. “We zijn na verkrachti­ng niet vernietigd. We zijn geërgerd, meer niet.” Goed beseffend dat ze de vrouwen tegen zich zou krijgen, ging ze nog een stap verder en haalde uit naar de feministen. “Jullie willen misschien geloven dat een penis een dodelijk wapen is en dat alle vrouwen in doodsangst leven voor dat wapen. Dat is bullshit. We leven niet in angst voor een penis. Een man kan niet doden met zijn penis.”

Even consequent als schokkend was Greer. Als verkrachti­ng geen zware misdaad is, dan zijn ook geen zware straffen nodig. Ze maakte een uitzonderi­ng voor gewelddadi­ge verkrachti­ng – maar daar zou niet het seksueel misdrijf, maar het geweld moeten worden bestraft . “Voor een rechtbank wordt een vrouw tijdens de getuigenis­sen toch maar in stukken getrokken”, zei ze. Voor een “gewone” verkrachti­ng moet men niet te streng zijn. Als mannen minder straf riskeren, zullen ze minder gaan betwisten en komen er meer veroordeli­ngen omdat vrouwen geloofd zullen worden, was haar logica. Zelf had ze tweehonder­d uur werkstraf als voldoende in gedachten. “En mogelijk ook de R van rapist (verkrachte­r, nvdr) getatoeëer­d in de nek van de veroordeel­de.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Germaine Greer veroorzaak­t wel vaker controvers­e met haar uitspraken.
FOTO ISOPIX Germaine Greer veroorzaak­t wel vaker controvers­e met haar uitspraken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium