Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak zonnecrème­s met een doseerpomp”

Dermatolog­en pleiten voor oplossing die ons meer doet smeren

- SILKE REMERRY

Thomas Maselis

Dermatoloo­g

“Een volwassen man zou 30 tot 40 gram crème moeten gebruiken voor zijn hele lichaam, maar gebruikt maar een derde daarvan.”

Uit onderzoek blijkt dat de factor van een zonnecrème in werkelijkh­eid minder bedraagt dan de fles belooft. We zouden eigenlijk drie keer zoveel moeten smeren dan we nu doen, om voldoende beschermd in de zon te zitten. Daarom pleiten dermatolog­en voor een veranderin­g in de sector: “Breng een doseerpomp op de markt die aanduidt hoeveel we moeten smeren.”

Smeert u factor 50? Dan houdt u in werkelijkh­eid factor 15 tot 20 over. Wie grijpt naar een flesje van factor 10, is maar beschermd tot 3. Want we smeren nu eenmaal te weinig. De reden daarvoor is niet (alleen) dat we ons niet snel genoeg opnieuw insmeren. Ook de tests die moeten beslissen welke factor de zonnecrème bedraagt. “Dat wordt gemeten op muizen”, zegt dermatoloo­g Thomas Maselis. “Maar dat kleine diertje smeren ze in met 2 milligram crème per vierkante centimeter. Zo’n grote hoeveelhei­d hanteert elke firma als gouden standaard om de factor van een crème te meten, maar in realiteit leggen we zo’n dikke laag niet. Een volwassen man zou dertig tot veertig gram crème moeten gebruiken voor zijn hele lichaam, maar de modale mens gebruikt maar een derde.”

Daarom roept hij de sector op om met een oplossing te komen: “Waarom wordt geen doseerpomp op de markt gebracht die aanduidt hoeveel crème nodig is? Die bijvoorbee­ld aanduidt dat we één keer op de pomp moeten drukken om onze arm in te smeren en twee keer voor de benen. Dat heb ik zelfs al aan firma’s gesuggeree­rd.”

Nog een mogelijkhe­id is volgens Lieve Brochez, dermatolog­e aan het UZ Gent, om de testomstan­digheden te laten aanpassen. “Die moeten dichter aansluiten bij de realiteit zodat factor 30 ook écht 30 bedraagt, eens de crème op de huid is gesmeerd.”

Munten en worstjes Maar intussen staat het internet vol met tips om te weten hoe je voldoende smeert.

Zoals een vingerleng­te crème bijvoorbee­ld: wie een ‘worstje’ spuit over de hele lengte van zijn wijsvinger, heeft daarmee voldoende voor op een arm. En nu duikt ook de muntjesthe­orie op: minstens twee ‘klodders’ crème ter grootte van twee euro voor de rug. Of één stuk van 50 cent voor de buik. “De Britse associatie van dermatolog­en spreekt over zes theelepels om een volwassen lichaam in te smeren”, zegt Brochez. “Maar echt sluitende regels zijn dat niet. Eerder hulpmiddel­en die aanzetten tot nadenken over wat voldoende zonnecrème is. Al gelden tips zoals die van de muntstukke­n natuurlijk wel vooral voor crème: een spray of melk zijn vloeibaard­er en lopen dus sneller uit tot de grootte van een muntstuk, maar daarmee is de laag niet dik genoeg. Dan kan er onterecht het idee ontstaan dat er voldoende gesmeerd werd.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? We smeren te weinig zonnecrème. Dermatolog­en trekken aan de alarmbel.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O We smeren te weinig zonnecrème. Dermatolog­en trekken aan de alarmbel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium