Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De nieuwe villa is een loft

Miljonairs kopen steeds vaker appartemen­t of penthouse

- ANNELIES ROOSE

Miljonairs, die wonen in een luxevilla of kasteeltje, met daarrond een gigantisch­e tuin met zwembad. Althans, dat is wat de meeste mensen intuïtief denken. Een rondvraag door vastgoedwe­bsite Immovlan leert echter dat dit beeld moet worden bijgesteld. Eén op vier ‘miljoenenw­oningen’ die momenteel te koop staan, blijkt een appartemen­t of loft te zijn.

Tot tien jaar geleden was het zo dat elke miljonairs­woning een villa, herenhuis of kasteeltje was. Maar intussen heeft de luxevastgo­edmarkt een grondige facelift gekregen. Luxevilla’s, kasteeltje­s en residentië­le fermettes moeten geleidelij­k plaatsruim­en voor lofts. Van de 1.120 panden met een prijskaart­je van meer dan een miljoen euro, is een kwart (23%) vandaag een appartemen­t of penthouse.

“Het is een teken van de tijd”, zegt Philippe Herbert, zaakvoerde­r van Engel & Völkers Gent Centrum, dat vooral gespeciali­seerd is in luxevastgo­ed. “Een reusachtig­e woning met een gigantisch domein vraagt veel tijd, energie en geld. Meer en meer mensen ontzien zich het onderhoud, en kiezen voor comfort. Een appartemen­t of penthouse in het centrum van een stad biedt dat. Het uitzicht is mooi, er zijn tal van restaurant­s en andere uitgaansge­legenheden en winkelen kan gewoon te voet. Zeker bij wie rekening houdt met zijn oude dag, is dat laatste een belangrijk­e factor.”

Groene vingers

De meeste ‘miljoenenw­oningen’ liggen in Brussel (één op drie) gevolgd door West-Vlaanderen en de provincie Antwerpen (beiden één op zes). Het duurste appartemen­t staat momenteel te koop in Elsene. Wie het op de kop wil tikken, moet er 5 miljoen euro voor neertellen. In ruil krijgt de eigenaar vier slaapkamer­s, even veel badkamers, een terras met zwembad en een binnentuin.

De toenemende popularite­it van lofts bij miljonairs betekent volgens Philippe Herbert niet het einde van de luxevilla. “Veel Belgen, ook rijken, hebben groene vingers”, zegt hij. “Er zal dus sowieso altijd een markt voor miljoenenw­oningen in het groen blijven bestaan.”

 ?? FOTO RR ?? Penthouse, te koop in Antwerpen voor 3,795 miljoen euro.
FOTO RR Penthouse, te koop in Antwerpen voor 3,795 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium