Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Courtois stapje dichter bij Real?

Verrassend vertrek Zinédine Zidane zet positie huidige titularis-doelman Navas onder druk

- BART LAGAE

Met een onverwacht­e eenmansact­ie, waar hij als speler een patent op had, maakte Zinédine Zidane gisteren bekend dat hij stopt als coach van Real Madrid. Een ‘Coup de Boule’ voor de Koninklijk­e, een kopstoot waardoor het op zoek moet naar een nieuwe succescoac­h. Maar misschien ook een zegen. Door terug te treden op het juiste moment levert de dubbele Z het ultieme bewijs dat hij wel degelijk een topcoach is.

“Ik begrijp het niet goed. Waarom ga je weg vijf dagen nadat je de Champions League hebt gewonnen?”

Een Spaanse journalist herhaalde zijn vraag halfweg een inderhaast bijeengero­epen persconfer­entie. Zinédine Zidane glimlachte en zei dat het allemaal inderdaad moeilijk te begrijpen was.

“Ik heb het gevoel dat nu het moment is om te vertrekken. Voor mezelf, maar ook voor het welzijn van de club en de spelers.”

Twee en een half jaar geleden vroegen de mensen die voor hem zaten zich hardop af of hij wel een toptrainer was. Zinédine Zidane was nog nooit T1 geweest toen hij overnam van de ontslagen Rafael Benitez. Zijn trainersfi­losofie kon hij nooit goed onder woorden brengen. En ook op het veld liet hij zich zelden betrappen op tactische hoogstandj­es of vernuftige innovaties. Af en toe wel een goeie wissel. Maar net zo goed kon je argumenter­en dat hij dan “slecht begonnen” was.

Toch won Zidane in minder dan drie jaar drie Champions League-trofeeën, twee Europese Supercups, twee Wereldbeke­rs voor Clubs, één Spaanse titel en een Spaanse Supercup. Net op het moment dat hij de critici het zwijgen heeft opgelegd, besliste Zidane er zelf de stekker uit te trekken. De Fransman lichtte zijn naaste assistente­n, voorzitter Florentino Pérez en kapitein Sergio Ramos in. De andere spelers kregen een sms’je.

Op de persconfer­entie legde Zidane uit dat de club “nood heeft aan veranderin­g”. En dat hij daarom een stap moet opzijzette­n. Hij won dan wel drie jaar op een rij de Champions League, hij verklaarde dat voor hem als trainer La Liga de belangrijk­ste competitie was. Het voorbije seizoen werd Real Madrid derde, op 17 punten van kampioen Barcelona. Zidane moet gevoeld hebben dat hij de huidige groep niet veel meer kon bijbrengen. Dat kon hij, omdat hij beter dan wie ook van zijn voorganger­s – José Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafa Benitez – begreep waar hij zijn spelers kon beter maken en waar zijn limieten lagen.

Door af te treden vijf dagen na een historisch­e dertiende Beker met Grote Oren levert Zinedine Zidane misschien wel het definitiev­e bewijs af dat hij een moderne toptrainer is. Hij staat dicht bij zijn spelers en voelt de noden van de kleedkamer aan. Dat instinct, dat hij ook als speler had, onderschei­dt hem van andere trainers. En verklaart waarom hij er op cruciale momenten in slaagde het beste uit de spelersgro­ep te halen. Als het er om spande, gingen zijn spelers voor hem door het vuur.

Luca Zidane Zidane gaat de galerij van de Koninklijk­e in als de veldheer die al zijn

Europese campagnes won. Maar ook als de dokter die zijn voorzitter afhielp van zijn Galácticos-verslaving en een lans brak voor de jonge talenten in zijn groep. Hij lanceerde jongeren als Lucas Vázquez en Marco Asensio. Hij verkoos Isco boven Gareth Bale in de Champions League-finale. Door zijn vertrek kan ook een andere jongere, doelman Luca Zidane (20), uit de schaduw van zijn vader treden.

Voorzitter Florentino Pérez zei dat het “een triestige dag” was voor Real Madrid, maar leek niet overdreven geemotione­erd. De bouwmagnaa­t was ook de man die Zidane de oren van het hoofd zaagde om nieuwe sterren te halen. Zidane wilde van geen transfers weten en bleef trouw aan zijn veteranen. Ook al verkeerden die in een vormcrisis (Karim Benzema) of werden ze door de buitenwere­ld als niet goed genoeg omschreven (Keylor Navas).

Vraagstuk-Ronaldo

Zidane weet dat er deze zomer sterspeler­s zullen bijkomen. Van Harry Kane tot Eden Hazard, van Neymar tot Thibaut Courtois, elke dag duikt er een nieuwe naam op. De buitenland­se Galácticos zouden onvermijde­lijk de plaats innemen van de Spaanse jongeren die hij had gelanceerd en vertrouwen had geschonken. Een moeilijke generatiew­issel diende zich

Zinédine Zidane

‘‘Ik heb het gevoel dat nu het moment is om te vertrekken. Voor mezelf, maar ook voor het welzijn van de club en de spelers.’’

aan waarbij ook het vraagstukR­onaldo moest worden opgelost. De Portugees is nog altijd de beste speler (in Europa), maar wordt volgend seizoen 34. Vroeg of laat moet hij worden vervangen.

De verbouwing van Madrid laat Zidane aan iemand anders over. Mogelijk neemt hij een sabbatjaar.

Hij bevestigde op de persconfer­entie dat hij niet van plan is over te stappen naar een andere club. Ook al zoekt onder meer Chelsea een nieuwe coach en zal kersvers Israëlisch staatsburg­er Roman Abramovich met bijzondere belangstel­ling de ontwikkeli­ngen in Madrid hebben gevolgd.

In Frankrijk wordt nu al voorspeld dat Zidane bondscoach Didier Deschamps kan opvolgen als het WK zou tegenvalle­n. Met Zidane aan het hoofd van Les Bleus, twintig jaar na de historisch­e WK-winst in Parijs, zou zijn cirkel helemaal rond zijn. Zijn trouwe luitenant Karim Benzema, net als hijzelf van Algerijnse afkomst, zou meteen een comeback kunnen maken bij de nationale ploeg.

Maar het zou de eerste keer niet zijn dat Zidane een onverwacht­e wending geeft aan zijn carrière. Zijn aankondigi­ng gisteren was eens te meer een voorbeeld van zijn onvoorspel­baar gedrag. Maar ook van zijn gave om dingen te zien waar anderen niet aan gedacht hebben.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO AFP FOTO AFP ?? Zinédine Zidane, driemaal als coach winnaar van de Champions League. Real Madrid en Zinédine Zidane: de wegen scheiden.
FOTO AFP FOTO AFP Zinédine Zidane, driemaal als coach winnaar van de Champions League. Real Madrid en Zinédine Zidane: de wegen scheiden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium