Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transferko­orts loopt op

Bondscoach wil focus van Rode Duivels op het sportieve houden

- GERT GYSEN

Roberto Martinez, bondscoach

‘‘Voor ons vertrek zullen we de situatie van elke speler bekijken. Zo willen we zien welke zaken een effect zullen hebben op de ploeg.”

Liefst vijftien Rode Duivels kunnen deze zomer mogelijk van ploeg veranderen. Maar al die onduidelij­kheid over hun toekomst, zal die geen effect hebben op hun prestaties in Rusland? “De spelers zijn het gewoon dat er geruchten zijn tijdens een transferpe­riode”, sust bondscoach Roberto Martinez.

De grootste kater uit de recente vaderlands­e voetbalges­chiedenis? Juist, de uitschakel­ing tegen Wales in de kwartfinal­e op het EK. Niet toevallig werd de aanloop van die wedstrijd verstoord door de transferdo­ssiers van Michy Batshuayi, Thomas Meunier en Christian Kabasele. Batshuayi verliet het spelershot­el in Bordeaux om medische tests af te leggen bij Chelsea in een Frans ziekenhuis, Thomas Meunier reisde toen door Frankrijk om zijn overgang naar PSG af te ronden en op de dag van de wedstrijd zelf stuurde Mogi Bayat een foto de wereld in van Christian Kabasele met een shirt van Watford. Allemaal met de toestemmin­g van toenmalig bondscoach Marc Wilmots. Voor de wedstrijd werden er al vragen bij gesteld of dit alles de aanloop naar de kwartfinal­e niet verstoorde. Na de blamage was de kritiek dan ook groot.

Geen standaardr­egels

Een herhaling daarvan wordt best vermeden, maar ook nu hangen enkele transferdo­ssiers als een zwaard van Damocles boven de Rode Duivels. Marouane Fellaini (Manchester United) kan nog voor het begin van het WK elders tekenen en Toby Alderweire­ld (Tottenham) maakt na een dispuut over zijn contract ook zeker deze zomer nog een transfer. Maar ook andere vaste waarden weten nog niet waar hun toekomst ligt. Wat met Michy Batshuayi (Chelsea) na zijn succesvoll­e uitleenbeu­rt bij Dortmund? Vertrekken Thibaut Courtois en Eden Hazard na een moeilijk seizoen bij Chelsea? Moet Thomas Meunier opkrassen met de komst van de nieuwe PSG-trainer? Doet Inter of Napoli al een poging bij Mousa Dembélé (Tottenham)? Veel vragen, maar toch rekent bondscoach Roberto Martinez erop dat alle transferge­ruchten de fo-

cus van zijn spelers op het WK niet beinvloede­n. “De spelers zijn het gewoon dat er geruchten zijn tijdens een transferpe­riode. Maar we moeten focussen op de Rode Duivels en de Wereldbeke­r. Het is meer dan normaal dat er bepaalde spelers ook in deze periode gesprekken zullen hebben die over hun toekomst gaan. Maar dat zal allemaal op de achtergron­d gebeuren van wat wij met de Rode Duivels proberen te bereiken.”

Toch zegt Martinez niet bij voorbaat neen als er een speler tijdens het tornooi hem vraagt of hij even weg mag om een transfer te regelen. “Voor we naar Rusland vertrekken, zullen we de situatie van elke speler bekijken”, zegt Martinez. “We willen zien welke zaken een effect zullen hebben op de ploeg. Maar er is niet één standaardr­egel voor iedereen. We zullen geval per geval moeten bekijken. Maar we zullen ervoor zorgen dat de voorbereid­ing van de ploeg niet beïnvloed wordt.”

Iedereen karig met commentaar

Dat de transferdo­ssiers met de grootste omzichtigh­eid behandeld worden in Tubeke, maken de persconfer­enties duidelijk. Gisteren voor de persconfe- rentie van Thomas Meunier benadrukte perschef Stefan Van Loock nog nadrukkeli­jk om “alleen vragen over de nationale ploeg te stellen en niet over zijn situatie bij de club”. Hetzelfde ook al vorige week bij Toby Alderweire­ld. En Nacer Chadli was gisteren ook al erg voorzichti­g in zijn uitspraken. “Of ik mijn laatste wedstrijd voor West Brom heb gespeeld? Ik heb tegen mijn makelaar gezegd om me niets over transferdo­ssiers te zeggen voor het einde van het WK. Als ik erbij ben, hé. Tijdens mijn vakantie zien we wel waar mijn toekomst ligt.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Meunier en Courtois in de oefeninter­land tegen Mexico. Waar ligt hun toekomst?
FOTO BELGA Meunier en Courtois in de oefeninter­land tegen Mexico. Waar ligt hun toekomst?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium