Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de beste CEO van het land is… Marc Grynberg

- (krs)

Welke CEO van de veertig grootste beursgenot­eerde bedrijven op Euronext zag de beurskoers en de winst van zijn bedrijf het meest stijgen in 2017? Wie blonk uit in strategisc­h inzicht en leiderscha­p? Marc Grynberg luidt zijn naam.

Marc Grynberg, de topman van Umicore, is al tien jaar een ondoorgron­delijke CEO. Hij komt heel gereservee­rd over, is spaarzaam met woorden en emoties tonen is ook niet aan hem besteed.

Hij is nog maar 52 jaar oud, maar behoort toch al tot de anciens op het lijstje van CEO’s van de grootste beursgenot­eerde bedrijven in ons land.

Union Minière

Hij staat niet bekend als een tafelsprin­ger en charisma heeft hij ook niet echt. Maar toen hij in 2008 Thomas Leysen opvolgde als CEO van Umicore keek niemand verrast op. Het was toen al een tijdje duidelijk dat Grynberg in polepositi­on lag. Hij had tot dan zijn reputatie gevestigd als financieel directeur.

Grynberg maakte een groot deel van de vervelling van Union Minière tot Umicore mee. In de jaren 1990 was het nog een weinig rendabele producent van non-ferrometal­en, en tegelijk een symbool van de oude vervuilend­e industrie.

Anno 2018 geldt Umicore als voorbeeld van een industriee­l bedrijf dat inzet op de verduurzam­ing van onze planeet. Het recycleert in Hoboken op grote schaal elektronic­a-afval en maakt autokataly­satoren en cruciale materialen voor herlaadbar­e batterijen. Vorig jaar werd duidelijk dat de materialen­specialist een groeispurt kon inzetten dankzij de snel stijgende vraag naar herlaadbar­e batterijen in de auto-industrie. Grynberg reageerde meteen met omvangrijk­e investerin­gen. Zijn langetermi­jnvisie werd beloond. Ook al zag de toekomst van de elektrisch­e auto er de voorbije jaren niet altijd even rooskleuri­g uit, Umicore bleef in batterijma­terialen investeren.

Bij die doorbraak kwam voor het eerst ook de emotionele kant van Grynberg bovendrijv­en. Hij vond het niet kunnen dat concurrent­en die veel minder ver stonden met de ontwikkeli­ng van batterijma­terialen zo veel aandacht naar zich toetrokken.

Bergbeklim­mer

Het tekent ook hoe gedreven Grynberg bezig is met Umicore. Ondernemer­sevents zijn niet aan hem besteed en hij voelt zich evenmin geroepen als boegbeeld van de ondernemer­swereld. Waarom hij past voor zo’n rol terwijl Umicore toch symbool staat voor de toekomstge­richte industrie? “Voor Grynberg is het een manier om het als CEO vol te houden. Profession­eel is Umicore zijn enige prioriteit. De rest van zijn tijd reserveert hij voor zijn familie. Omdat hij er nood aan heeft om los te komen van de stress” zo zegt een intimus.

Al schrikt hij er ook in zijn vrije tijd niet voor terug om de top te halen. Hij is een fervent bergbeklim­mer.

 ?? FOTO DIETER TIELEMANS ?? Marc Grynberg is een gedreven CEO die liever op de achtergron­d werkt.
FOTO DIETER TIELEMANS Marc Grynberg is een gedreven CEO die liever op de achtergron­d werkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium