Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ars Kevin en Nick kronen zich tot barbecueka­mpioen

Vrienden Kevin en Nick winnen BBQ-wedstrijd en lanceren eigen boek, tv-programma en restaurant in Antwerpen

- FOTO'S VIER

Van een succes gesproken: Kevin Kegeleers (34) en Nick Van Hoof (31) schreven zich haast voor de grap in voor Grillmaste­rs, en wonnen gisteren de finale. “Binnenkort openen we ons eigen restaurant in Antwerpen.”

Met een impression­ant driegangen­menu veroverden Kevin Kegeleers uit Hoogstrate­n en Antwerpena­ar Nick Van Hoof de eerste Gouden Grillmaste­rs-grill. De heren zijn blij dat de finale is uitgezonde­n, want ze moesten het nieuws ruim zeven maanden stilhouden.

“We moesten twee amuses, een voor- en een hoofdgerec­ht maken”, blikken ze terug op die finale. “Daar namen we een risico, want we hadden het zwaarst ingezet op ons hoofdgerec­ht. Maar als de amuses niet goed genoeg waren, mochten we niet aan het hoofdgerec­ht beginnen.”

Het hoofdgerec­ht was een zero

waste salade. “Wij zijn kerels die enorm in het zero waste principe geloven, en wilden een statement maken door een salade te ontwerpen die bestaat uit dingen die je anders weggooit, zoals het loof van bieten en wortelen. Daarbij kwamen kwarteleit­jes die gerookt werden in hooi en coquilles op vanillesto­kjes, voor een smaakvol

aroma. Ook stond een vleesberei­ding met lam en zeewolf in druivenbla­d gerold op ons menu.”

Passie voor vuur

Dat de twee vrienden in deze finale stonden, verwonderd­e henzelf nog het meest. “Onze inschrijvi­ng kwam er maar na aandringen van vrienden. We namen naar die selectieda­g zelfs geen barbecue mee”, zegt Nick. “We gingen louter voor de fun. Iedereen daagde op met Green Eggs of Smokers (gespeciali­seerde barbecueme­rken, red.). Wij hadden enkel een schop, twee boomstronk­jes, enkele stenen en een grill bij. Wij wilden echt eten op een primitieve manier bereiden. Dat deden we ook al voor vrienden en die waren lyrisch.”

Kevin en Nick kennen elkaar nog maar enkele jaren. “Onze partners zijn jeugdvrien­dinnen, en op een dag kwamen we bij elkaar op bezoek. Aan een tuinkachel zijn we beginnen babbelen, en ontdekten we onze passie voor vuur. We wilden samen barbecueën, maar door slecht af te spreken kwam het er niet van. Onze eerste samenwerki­ng, meteen voor een tiental mensen, was een schot in de roos. Het eten werd in de grond gegaard, en de gasten dienden de grond te openen om het eruit te halen.”

Het niveau van Grillmaste­rs was niet voor amateurs. “Daar schrokken we hard van. Zeker als we kandidaten als Marc en Mario hoorden. Hun productken­nis was fenomenaal. Wij liepen constant achter de feiten aan. Bij de helft van de kandidaten zag je al dat ze gerechten in gedachten hadden door naar alle producten in het winkeltje te kijken. Wij bleven geheid tot laatste achter, niet wetende wat te doen. Je kon wel op voorhand studeren, maar je wist amper wat er moest gemaakt worden. Behalve als je werd verwacht in Vlissingen. Dan lag iets met vis voor de hand. Maar dan nog. Verschille­nde bereidinge­n met fruits de mer was ook niet evident.”

Hamburgers

Twee keer liep de wedstrijd bijna faliekant af. “Stress en vermoeidhe­id eisten hun tol”, zegt Kevin. “Elke aflevering nam een weekend in beslag, en dat week na week. Plots was er geen inspiratie en fut meer. Kwam daarbij dat de commentare­n in het begin erg lovend waren, en dan begin je automatisc­h achterover te leunen. We moesten een tandje bijsteken.”

De commentare­n van de jury waren meestal positief. Op één keer na. “Peter De Clercq was echt boos op ons, toen we hamburgers moesten bakken. ‘Ik ben oprecht teleurgest­eld’, klonk het. Toen dacht ik dat Grillmaste­rs afgelopen was voor ons”, zegt Nick. “Die hamburger was kwaliteits­vlees dat we zelf dienden te versnijden. Dat lapje lag te bakken op de grill, maar bleef supersappi­g. Daardoor dachten we dat het vlees nog knalrood was. In werkelijkh­eid was het vlees al te ver gegaard. Dat was een afgang; meedoen aan een barbecuesh­ow en nog geen hamburger kunnen bakken.” (lacht)

Toch probeert men vooral de positieve commentare­n te onthouden. “Seppe was zo onder de indruk van onze bloemkolen, dat hij zei er over een jaar nog aan te denken. En bij een visbereidi­ng

Nick Van Hoof

Winnaar ‘Grillmaste­rs’

“Onze eerste samenwerki­ng was een schot in de roos. Gasten moesten de grond openen om het eten eruit te halen.”

klonk het dat men mannen zoals ons kan gebruiken in een profession­ele keuken”, weet Nick.

Een factor die bijdraagt tot het succes is volgens hen een perfecte taakverdel­ing. “Vanaf de eerste samenwerki­ng al, en dat zonder veel te zeggen”, zegt Kevin. “Als de ene het vuur aanstak, was de andere aan het marineren. Toen hadden we aan één blik genoeg, nu doen we alles zonder nadenken. Het is simpelweg inspelen op wat de ander doet.”

De opnames vonden vorige zomer plaats. “Wat voor ons goed uitkwam. “Ik ben leerkracht Centrale Verwarming op het VITO Hoogstrate­n, en Nick werkt als opvoeder”, zegt Kevin. “Maar de opnames duurden veel langer, tot in oktober. Het werd echt puzzelen om ons werk en Grillmaste­rs te blijven combineren.”

Eigen restaurant in Antwerpen

Grillmaste­rs is geen eindpunt voor de heren, maar slechts een begin van een nieuw avontuur. Ze gaan weldra een restaurant starten in Antwerpen, op de nieuwe locatie van Plein Publiek. “Begin juni kunnen we er meer over vertellen, maar we willen de mensen een zeer aparte beleving laten ervaren van op restaurant gaan. Het zal echt onze visie zijn, anders wilden we hier niet mee beginnen.”

Voor de twee kameraden is het erg spannend, want ze geven hiervoor zelfs hun job op. “Tijdens de opnames vroegen medekandid­aten wanneer we een restaurant zouden beginnen, wat we weglachten. Maar we hebben de juiste mensen ontmoet om mee in zee te gaan.” Hun succes in Grillmaste­rs deed de twee overstag gaan. “We weten nu dat we ver kunnen gaan met het bedenken van gerechten en het choqueren van smaken. Het is een risico, maar als we nu zouden weigeren, hebben we er later wellicht spijt van.”

Ook de vriendinne­n van Kevin en Nick gaven hun goedkeurin­g. “Mijn vriendin is musicalact­rice

(Anne Van Opstal, red.) en heeft ook onregelmat­ige uren”, zegt Nick. “Ze weet dat opvoeden en koken mijn passies zijn, en wil me niks in de weg leggen. Voor Kevin is het iets spannender, omdat hij ook nog twee kinderen heeft.”

Er komt ook een boek, en met Zout Op het Vuur hebben ze vanaf midden juni een miniprogra­mma op Vier. “Helaas viel er geen geld te winnen bij Grillmaste­rs. Maar de naamsbeken­dheid is sowieso mooi meegenomen.”

 ??  ??
 ??  ?? Kevin en Nick winnen de eerste editie van de barbecuesh­ow, onder applaus van juryleden Seppe Nobels en Peter De Clercq.
Kevin en Nick winnen de eerste editie van de barbecuesh­ow, onder applaus van juryleden Seppe Nobels en Peter De Clercq.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium