Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terrorist geveld met 25 kogels

- (cds)

Het terreurdra­ma van Luik is door de speurders helemaal gereconstr­ueerd. Het eindigde met een shoot-out waarbij Benjamin Herman (31) 25 kogels in het lijf kreeg.

Het verhaal start maandagavo­nd. Normaal moet Benjamin Herman zich na zijn uitgaansve­rlof om 19u opnieuw gaan aandienen aan de gevangenis. Dat doet hij niet. In de plaats blijft hij slapen bij zijn oude celgenoot Michael Wilmet (30). Iets voor 3u ’s ochtends valt hij zijn slapende vriend aan met een bijl en hamer. Wilmet maakt geen kans. Meteen daarna vertrekt Herman uit het sociale appartemen­t en dan is er een gat tot 10.18u. Op dat moment schrijft Lucile Garcia (54) in de Rue des Augustins een laatste parkeerboe­te uit. Ze wordt langs achter aangevalle­n, krijgt een messteek in de hals en in de zij, waar haar kogelweren­d vest geen beschermin­g biedt.

Daarna keert Herman zich tot Soraya Belkacemi (44). Ze heeft niet de tijd om haar wapen te trekken. Ze verdedigt zich met alle macht maar krijgt vier messteken en valt op de grond. Herman neemt beider dienstwape­ns af en vuurt daarmee op de politievro­uwen die zieltogend op de grond liggen. Ze krijgen elk een kogel in het hoofd.

Daarop loopt Herman het café op de hoek binnen. De stamgasten die het tafereel aanschouwd­en zijn dan al de keuken ingevlucht en danken hun leven aan de cafébaas. Herman stapt terug buiten en ziet de Ford Fiesta waarin Cyril Vangriecke­n (22) en zijn mama zitten. Hij vuurt twee keer, keert om, gaat terug en vuurt nog twee keer. De jongen overlijdt ter plekke, in de armen van zijn moeder.

Herman stapt verder en vuurt nog op een vluchtende BMW, zonder te raken. Daarop stapt de schutter de school binnen en gijzelt de poetsvrouw. Hij spaart haar het leven omdat ze moslim is en de ramadan volgt.

Speciale politie-eenheden stellen zich op voor de school. Er volgt een shoot-out. Eén agent krijgt een kogel in de arm. Een andere één in het been. Herman zelf wordt 25 keer getroffen en sterft ter plekke. Hij had nog zes kogels over van de twee keer zeventien in de politiewap­ens. Bij hem werd ook de schoongema­akte hamer gevonden waarmee hij Wilmet had vermoord.

 ?? FOTO SUDPRESSE ??
FOTO SUDPRESSE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium